Sari la conținut

Ciocolată cu insulină – tratament revoluţionar pentru diabet!

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Diabetul este o afecţiune medicală care apare din cauza producției insuficiente de insulină, un hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Medicii spun că menținerea unei diete echilibrate și sănătoase este esențială pentru persoanele cu diabet de tip 2, iar pentru pacienţii cu diabet de tip 1 este vital să fie urmat cu stricteţe tratamentul cu insulină prescris. Însă, în curând ar putea exista o modalitate mai puțin dureroasă, și în același timp gustoasă, de a trata diabetul.

O cercetare internațională a dus la crearea unei forme de insulină pe care pacienții o pot ingera pe cale orală, eventual chiar în interiorul ciocolatei. Această abordare inovatoare oferă o alternativă la injecțiile zilnice sau la pompa de insulină pentru cele aproximativ 425 de milioane de persoane din întreaga lume care trăiesc cu diabet.

tratament pentru diabet
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Oamenii de știință de la Universitatea Arctică (UiT) din Tromsø, Norvegia, au creat o nouă formă de insulină care poate fi administrată pe cale orală, posibil chiar prin intermediul ciocolatei. Cheia acestei noi metode se află în micii nanotransportori, fiecare cu o lățime de 1/10.000 de ori mai mică decât cea a unui fir de păr uman, care încapsulează insulina. Acești purtători sunt prea mici pentru a fi văzuți cu un microscop obișnuit.

„Modul de administrare este mai precis, deoarece livrează rapid insulina în zonele din organism care au cea mai mare nevoie de ea”, a declarat cercetătorul studiului, Peter McCourt, profesor la Universitatea Arctic din Norvegia UiT, într-un comunicat al universității citat de 360medical.ro.

Tehnologie pe bază de nanoparticule

Oamenii de știință au depășit un obstacol major în administrarea orală a insulinei: descompunerea insulinei în stomac înainte de a ajunge la destinație în organism.

Aceștia au dezvoltat un înveliș special pentru a proteja insulina prin sistemul digestiv, asigurându-se că aceasta ajunge în ficat, unde enzimele care se activează doar în timpul unor niveluri ridicate de zahăr din sânge descompun învelișul, eliberând insulina acolo unde este nevoie de ea.

Astfel, se evită riscul de hipoglicemie (glicemie scăzută), obișnuit în cazul injecțiilor, deoarece eliberarea de insulină este controlată în funcție de nivelul de zahăr din sânge.

În mod normal, insulina din pancreas este absorbită în mare parte de ficat, stabilizând glicemia. Tehnologia cu nanoparticule eliberează insulina în ficat, reducând efectele secundare precum acumularea de grăsime și hipoglicemia întâlnite în cazul injecțiilor.

Studiile pe oameni vor începe în 2025, și se vor concentra în primul rând asupra siguranței și a incidenței hipoglicemiei atât la pacienții sănătoși, cât și la pacienții cu diabet zaharat de tip 1. Cercetătorii speră că această nouă formă de insulină ar putea înlocui injecțiile pentru pacienții diabetici în următorii doi-trei ani, în urma unor teste de succes pe oameni.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel