Sari la conținut

Cipul Neuralink de la Elon Musk are parte de eșec neașteptat la primul implant pe creier uman

implant creier
Sursă foto: Connect
Elon Mask, despre implantul cu cip in creier

Cipul lui Elon Musk, Neuralink, a suferit o problemă neașteptată la primul său implant uman, când dispozitivul a început să se desprindă de craniul pacientului, reducând astfel cantitatea de date pe care le putea capta, a dezvăluit compania miercuri.

Interfața creier-computer a lui Neuralink, cunoscută sub numele de BCI, a fost implantată în creierul unui pacient de 29 de ani, Noland Arbaugh, în ianuarie.

Cipul este conceput pentru a ajuta pacienții cu paralizie să controleze tehnologia externă folosindu-și doar mintea. Arbaugh, care este paralizat de la umeri în jos din cauza unui accident de scufundare în urmă cu opt ani, participă la testul de șase ani al Neuralink pentru a testa siguranța dispozitivului.

Cipul Neuralink de la Elon Musk are parte de eșec neașteptat la primul implant pe creier uman

Chiar luna trecută, Neuralink a transmis în direct un videoclip de nouă minute cu Arbaugh care arată cum funcționează tehnologia BCI. A fost văzut jucând jocuri video și i-a explicat că pur și simplu își imaginează cursorul mișcându-se unde vrea el să ajungă și așa o face.

Cipul Neuralink conține 1.024 de electrozi în 64 de „fire”, care sunt mai subțiri decât o șuviță de păr uman, care sunt programați să adune date despre activitatea neuronală a creierului și intenția de mișcare și să trimită acele date către computerul companiei pentru a le decoda pentru a transforma gândurile în acțiune.

Cu toate acestea, în săptămânile de la videoclipul uluitor, „un număr de fire s-au retras din creierul bărbatului de 29 de ani, ducând la o scădere netă a numărului de electrozi eficienți”, a spus Neuralink într-o postare pe blog, raportată anterior de Wall Street Journal.  

Drept urmare, Neuralink nu a putut măsura cât de eficient funcționa sistemul său de electrozi și fire.

„Ca răspuns la această schimbare, am modificat algoritmul de înregistrare pentru a fi mai sensibil la semnalele populației neuronale, am îmbunătățit tehnicile de traducere a acestor semnale în mișcări ale cursorului și am îmbunătățit interfața cu utilizatorul”, a adăugat Neuralink, insistând că rafinamentul va îmbunătăți acuratețea capacității lui Arbaugh de a controla biți pe secundă ai cursorului (BPS). BPS, conform companiei, este „măsura standard pentru viteză și precizie”.

„Aceste perfecționări au produs o îmbunătățire rapidă și susținută a BPS, care a înlocuit acum performanța inițială a lui Noland”, a spus Neuralink.

Neuralink a fost înființată în 2016

Noland Arbaugh a devenit primul subiect de testare uman al cipului dezvoltat de compania deținută de Musk, când un chirurg robot i-a conectat implantul în creier. Nu a fost imediat clar câți alții vor participa la proces sau unde vor fi ținuți. Se pare că Arbaugh folosește sistemul BCI al lui Neuralink timp de aproximativ opt ore pe zi în timpul săptămânii și până la 10 ore în weekend.

„Acum pot să stau în pat și să mă joc după pofta inimii”, a spus el în streamul live din martie.

Neuralink, înființată în 2016, a păstrat în mare parte informații despre tehnologia sa și testele pe oameni sub secrete, determinând apeluri pentru o mai mare transparență. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a dat drumul la testele umane ale cipului creierului anul trecut, după ce compania a făcut sute de teste pe animale – și s-a confruntat cu reacții din partea grupurilor pentru drepturile animalelor în acest proces.

La rândul său, Arbaugh a spus că s-a oferit voluntar pentru a încerca implantul pentru că „și-a dorit să facă parte din ceva care simt că va schimba lumea”.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel