Sari la conținut

Un medic urolog cunoscut atrage atenția: ”Circumcizia îi protejează de cancer pe bărbați și pe partenerele lor”. În plus, femeile preferă bărbații circumciși

Cicumcizia protejează de cancer atât bărbaţii, cât şi pe partenerele lor, susţin medicii. Principalele motive ale circumciziei sunt cele religioase şi medicale, însă în unele cazuri bărbaţii decid să apeleze la bisturiu şi din motive estetice.

Procedura presupune îndepărtarea porţiunii retractabile a pielii ce acoperă vârful penisului, rezultatul fiind descoperirea permanentă a glandului penian. Intervenţia este făcută, de obicei, în copilărie sau la câteva zile de la naştere, din motive religioase, însă se poate realiza şi la maturitate.

Femeile preferă bărbaţii circumcişi

Multe dintre femei şi mai ales cele din ţările vestice consideră că un penis necircumcis nu este atrăgător şi nici curat. În plus, bărbaţii nercicumcişi pot avea probleme în menţinerea prezervativului pe penis în timpul actului sexual, pentru că acesta are tendinţa de a aluneca odată cu prepuţul. „Circumcizia are doar beneficii, atât pentru bărbat, cât şi pentru partenera sa, pentru că între piele şi gland se produce o secreţie care se numeşte smegmă şi care este cancerigenă pentru colul uterin al femeii’’, afirmă prof. dr. Dan Mischianu, medic urolog la Spitalul Militar Central Bucureşti.

Scade riscul dezvoltării cancerului şi al infecţiilor

Igiena penisului circumcis este mai uşor de întreţinut şi scade riscul dezvoltării unei infecţii urinare: unul din trei bărbaţi necircumcişi suferă de infecţie urinară, pe când în cazul celor circumcişi, doar unul din 25 de bărbaţi se confruntă cu această problemă.

Nu e de neglijat nici faptul că riscul de a dezvolta cancer la prostată este cu 20% mai scăzut în rândul bărbaţilor circumcişi, ca şi cel de a contacta virusul papiloma uman, care poate fi o cauză a dezvoltării cancerului cervical.

Nu în ultimul rând, un studiu făcut în Africa şi publicat în New England Journal of Medicine a demonstrat că bărbaţii circumcişi au un risc cu 60% mai mic de a contacta virusul HIV.

„Dacă este făcută la 6-7 zile de la naştere, cicumcizia este extrem de benefică pentru că bărbatul poate să-şi menţină o igienă locală riguroasă, ceea ce este esenţial pentru a evita apariţia infecţiilor.

Circumcizia se poate face şi la maturitate, însă apar uşoare neplăceri până când pacientul se obişnuieşte cu lipsa prepuţului, mucoasa glandului fiind uşor sensibilă. Am avut, de exemplu, un pacient de 39 de ani care deşi procrease şi avea trei copii, nu-şi decalotase glandul niciodată şi sub prepuţ ascundea un cancer supurat de gland care i-a cauzat şi moartea, la aproximativ două luni de când l-am descoperit”, exemplifică medicul urolog Dan Mischianu.

„Din punctul meu de vedere, circumcizia are numai beneficii. La noi în clinică, avem cam 3-4 intervenţii săptămânal, printre care şi pacienţi care fac operaţia din cauza problemelor de sănătate.”
PROF. DR. DAN MISCHIANU, medic urolog

Scade plăcerea

Cele mai frecvente complicaţii care apar în urma circumciziei sunt durerea, sângerarea şi infecţiile, mai ales dacă operaţia nu este făcută în condiţii sterile şi îngrijirea postoperatorie nu este corespunzătoare. „Dacă este făcută într- un mediu chirurgical, în clinici de urologie sau chiar în ambulator cu anestezie rahidiană sau locală, nu există niciun risc major’’, afirmă profesorul de urologie Dan Mischianu.

Sunt voci care spun însă că expunerea constantă a glandului penian scade sensibiliatea la atingere. În plus, prepuţul e o zonă erogenă foarte importantă, iar lipsa lui scade plăcerea sexuală a bărbatului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.