Sari la conținut

Circumferinţa taliei, un indicator al riscului de boli

Cercetătorii au descoperit o metodă mai bună decât indicele de masă corporală pentru a prezice riscul de afecţiuni, nivelul global al sănătăţii şi chiar cât va mai trăi o persoană: măsurarea proporţiei dintre dimensiunile taliei şi înălţimea lor.

Indicele de masă corporală se calculează prin împărţirea greutăţii exprimate în kilograme la înălţimea exprimată în metri la pătrat, însă un nou studiu a descoperit că o măsurătoare mult mai simplă – talia împărţită la înălţime – prezice cu o acurateţe mult mai mare cât mai are de trăit o persoană.

Persoanele care aveau cel mai mare rezultat atunci când era măsurată proporţia dintre talie şi înălţime, cu o talie măsurând aproximativ 80% din înălţimea lor, trăiau cu 17 ani mai puţin decât media.

Cercetătorii afirmă că menţinerea circumferinţei taliei la un nivel mai mic de jumătate din înălţimea corpului poate preveni apariţia unor probleme precum diabetul, accidentul vascular cerebral sau afecţiunile cardiace, adăugând ani buni speranţei de viaţă.

Oamenii de ştiinţă recomandă folosirea acestei metode pentru a studia copiii încă de la vârsta de 5 ani, identificându-i astfel pe aceia ce prezintă un risc semnificativ de a suferi de obezitate şi de probleme grave de sănătate mai târziu în viaţă.

Specialiştii de la Universitatea Oxford Brookes au analizat datele unor pacienţi cărora le fuseseră măsurate indicele de masă corporală şi raportul dintre talie şi înălţime în anii’ 80.

La 20 de ani distanţă, rata deceselor în rândul pacienţilor prezenta o corelare mult mai mare cu raportul dintre talie şi înălţime decât cu indicele de masă corporală, sugerând că raportul talie-înălţime este un instrument mai util pentru a identifica riscurile asupra sănătăţii într-o etapă timpurie.

Comparând speranţa de viaţă între persoanele cu diferiţi indici ai raportului talie-înălţime, cercetătorii au putut calcula câţi ani de viaţă pierde o persoană pe măsură ce talia creşte în dimensiuni.

De exemplu, un bărbat în vârstă de 30 de ani cu un indice talie-înălţime de 0,8, cel mai mare nivel înregistrat, pierdea 16,7 ani din viaţă din această cauză. O femeie de 50 de ani cu acelaşi indice pierdea 8,2 ani din viaţă.

Rezultatele acestui studiu au fost prezentate de dr. Margaret Ashwell în cadrul Congresului European asupra Obezităţii ce a avut loc la Liverpool.

Cercetătoarea afirmă că măsurarea taliei unei persoane este un lucru foarte important, deoarece aceasta dezvăluie nivelul grăsimii din jurul trunchiului ce se acumulează în jurul organelor şi care provoacă probleme cardiace şi chiar atacuri cerebrale.

„Dacă măsurăm raportul talie-înălţime, putem identifica mult mai devreme dacă o persoană are probleme şi putem acţiona pentru a remedia acest lucru. Calculul funcţionează la fel de bine şi în centimetri, şi în inci, iar din ce în ce mai multe dovezi arată că raportul este util chiar şi în cazul copiilor, deoarece atunci când cresc talia şi înălţimea se dezvoltă concomitent”, a explicat dr. Ashwell.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel