Ciuhodaru: ”Și în America se moare de gripă. Lipsa prevenției este marea noastră problemă”

Ciuhodaru: ”Și în America se moare de gripă. Lipsa prevenției este marea noastră problemă”
Ciuhodaru: ”Și în America se moare de gripă. Lipsa prevenției este marea noastră problemă”

Doctorul Ciuhodaru a explicat pentru evz.ro cum poate fi rezolvată criza valului de gripă letală care a lovit România în 2019. Numărul cazurilor de deces survenite în urma virozelor respitarorii netratate sau în cazurile în care pacienții nu au fost vaccinați s-a ridicat la 149.

 

„Și în America se moare de gripă. Sunt peste o sută de milioane de cazuri anual. Se internează cam un million de cazuri și cam unul din cinci pacienți nu supraviețuiește. La noi problemele țin de a preveni și a face în așa fel încât lucrurile să nu se mai repete. Și aici este marea noastră problemă. Lipsa prevenției” a explicat Ciuhodaru

”Sunt variații termice importante, chiar dacă temperaturile au crescut. 149 de cazuri în câteva luni înseamnă depășirea numărului de cazuri letale de pe toată perioada anului trecut. Mă uit pe statitici și constat că doar în ultima săptămână sunt aproape 10 cazuri noi în fiecare oră. Este îngrijorător acest lucru și ar trebui să ne pună pe gânduri… Problema gripei și a virozelor respiratorii ar trebui să ne îngrijoreaze sub două aspecte: vorbesc de cele două bariere care ne fac vulnerabili de fiecare dată în fața acestui gen de afecțiuni. Este vorba despre, pe de o parte, lipsa educației pentru sănătate, de acele măsuri preventive care ar trebui să fie predate începând din școală. A doua barieră majoră este cea economică. Gândiți-vă că un vaccin antigripal costă în jur de 50 de lei. Dacă ai 4 sau 5 membrii în familie, și nici nu beneficiezi de vacinări gratuite, ai o problemă. 200 sau 300 de lei este o sumă care poate reprezenta foarte mult pentru o familie obișnuită, cu venituri modeste.” a mai spus doctorul Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru a spus că una dintre soluțiile pentru limitarea epidemiilor ar fi ca Institutul Cantacuzino să redevină ceea ce a fost odată. Adică cel mai mare producător de vaccinuri antigripale, și nu numai, din Europa. În acel moment, dacă fiecare dintre cei vizați, adică dintre cei din grupele care ar putea să aibă vaccinuri ieftine, sigure, și în orice moment, ar scădea mult neîncrederea în aceste gesturi terapeutice.

O altă soluție identificata de Tudor Ciuhodaru este educația pentru sănătate. Dacă ar fi cunoscute și aplicate cele cinci reguli de bază, simple, de la școală, rata infecțiilor acute și a gripei ar scădea. Evitarea contactului cu persoanele bolnave, evitarea aglomerației, a nu sta lângă persoanele care tușesc sau strănută, a nu vizita sau a nu duce în comunitățile școlare persoane care sunt bolnave par reguli elementare, simple, dar de multe ori nu sunt puse în practică.

9 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox