Din cuprinsul articolului
O boală gravă, adesea ignorată, dar cu o rată mare de mortalitate, ar putea deveni tot mai răspândită în anii următori. Un nou studiu semnalează o amenințare tăcută care s-ar putea agrava din cauza schimbărilor climatice: ciupercile infecțioase – organisme aparent inofensive – își extind teritoriile și pot afecta milioane de oameni.
Potrivit unei cercetări recente citate de CNN, schimbările climatice ar putea stimula răspândirea globală a unor ciuperci periculoase precum Aspergillus, un gen fungic prezent în mod obișnuit în soluri, dar care, în anumite condiții, poate deveni un agent patogen mortal.
„Dacă sistemul imunitar nu reușește să elimine sporii, ciuperca începe să se dezvolte și – ca să fiu direct – practic începe să te mănânce din interior”, avertizează dr. Norman van Rijn, cercetător în boli infecțioase și climatice la Universitatea din Manchester.
Infecțiile fungice ucid anual aproximativ 2,5 milioane de oameni, însă specialiștii spun că acest număr este, cel mai probabil, subestimat din cauza lipsei datelor.
Aspergillus este omniprezent – eliberează milioane de spori care plutesc în aer și sunt inhalați zilnic de oameni. În mod normal, sistemul imunitar îi elimină fără probleme. Însă persoanele cu afecțiuni pulmonare (precum astm sau BPOC), pacienții oncologici sau cei cu imunitate compromisă (inclusiv cei care au avut COVID-19 sever) sunt în pericol real.
Una dintre formele bolii, aspergiloza invazivă, are o rată de mortalitate cuprinsă între 20% și 40% și este adesea diagnosticată prea târziu, din cauza simptomelor comune (febră, tuse, dificultăți respiratorii).
Schimbările climatice, un aliat al ciupercilor periculoase
Cercetătorii britanici au folosit modele climatice pentru a simula răspândirea speciilor Aspergillus flavus și Aspergillus fumigatus. Rezultatele sunt îngrijorătoare:
- A. flavus, care preferă clima caldă, ar putea crește aria de răspândire cu 16% dacă emisiile de gaze cu efect de seră rămân ridicate. Aceasta specie este deja rezistentă la multe tratamente și reprezintă o amenințare și pentru siguranța alimentară, afectând culturi agricole.
- A. fumigatus, obișnuit cu climatul temperat, ar putea avansa către nord, extinzându-se cu aproape 77,5% până în 2100, amenințând până la 9 milioane de oameni în Europa.
- Organizația Mondială a Sănătății a inclus deja Aspergillus flavus pe lista agenților fungici critici pentru sănătatea publică.
Ironia este că unele regiuni, precum Africa subsahariană, ar putea deveni prea calde chiar și pentru aceste ciuperci, ceea ce va deregla echilibrele naturale – ciupercile au un rol-cheie în descompunerea materiei organice și în menținerea sănătății solului.
Mai grav, temperaturile tot mai ridicate ar putea antrena ciupercile să tolereze mai ușor căldura corpului uman, crescând riscul ca ele să devină patogene și pentru persoane sănătoase.
„Agenții fungici devin tot mai comuni și mai rezistenți la tratament, iar noi abia începem să înțelegem cum contribuie schimbările climatice la această evoluție”, explică dr. Justin Remais, de la UC Berkeley.
Spre deosebire de bacterii și virusuri, agenții fungici au primit mult mai puțină atenție din partea lumii medicale. Există doar patru clase principale de medicamente antifungice, iar rezistența la acestea crește alarmant.
Epidemii fungice au fost raportate și după evenimente extreme – precum tornada din Missouri (2011) – sugerând că ciupercile pot fi „transportate” de dezastrele climatice.
„Există o nevoie disperată de a aduce ciupercile în prim-planul cercetării medicale. Sunt letale și ne pot afecta pe oricare dintre noi”, avertizează Elaine Bignell, de la Universitatea din Exeter.
Popularul serial The Last of Us, inspirat de o lume post-apocaliptică infectată de o ciupercă mutantă, a readus ciupercile în atenția publicului larg. Realitatea este mai puțin spectaculoasă, dar mult mai periculoasă.
„Ficțiune sau nu, sperăm ca aceste povești să atragă atenția asupra amenințărilor reale ale infecțiilor fungice”, conchide van Rijn.