Ciuperca-minune care întăreşte imunitatea şi luptă împotriva cancerului şi a psoriazisului

Spre deosebire de alte ciuperci, ciuperca chaga este tare şi lemnoasă şi arată ca o bucată de cărbune crăptat. Are o formă neregulată, cu dia­metrul între 5 și 40 de centimetri și o grosime de 10-15 centimetri.

Culoarea neagră a ciupercii se datorează concentraţiei de melanină, acelaşi pigment care dă culoare pielii.

Chaga se formează pe scoarţa mesteacănului ca rezultat al infecției copacului cu ciuperca parazită Inonotus obliquus. Sporii ciupercii germinează doar dacă rămân pe porțiunile de scoarță deteriorată.

Folosirea ciupercii chaga este menționată în far­macia populară rusească, încă din secolul al XVI-lea, ca tratament împotriva tumorilor maligne, fără efecte adverse. Ciuperca se găseşte în nordul Asiei, în Canada, Norvegia, nordul şi sudul Europei.

În urma cercetărilor și studiilor ulterioare a rezultat că în compoziția ciupercii se găsesc acizi orga­nici, alcaloizi, acid folic și minerale (calciu, pota­siu, magneziu, fier). Prezența acestor substanțe deter­mină ca ciuperca să aibă efecte biostimulatoare asupra sistemului nervos central, stimulând metabolismul și crescând rezistența organismului la boli.

Chaga este un excelent tonic, antioxidant, imunosti­mu­lator, anti-inflamator, antiseptic, anestezic, laxativ.

Chaga este bogată în antioxidanţi naturali, fenoli antiinflamatori şi conţine compuşi de betulină şi acid betulinic, derivaţi direct din arborii de mesteacăn. Atât betulina cât şi acidul betulinic au efecte antitumorale. În plus, betulina joacă un rol important în contolarea afecţiunilor metabolice precum obezitatea şi sindromul metabolic.

Un alt beneficiu surprinzător al ciupercii este combaterea psorizisului. În cadrul unui studiu din Rusia, pacienţii cu psoriazis care au folosit chaga, s-au vindecat.

Ciuperca chaga poate fi recoltată în orice ano­timp al anului, însă de preferat ar fi iarna sau pri­mă­­vara, folosind un cuțit pentru desprinderea de pe trunchiul copacului. Partea spongioasă, mai des­chisă la culoare, se înlătură. Nu culegeți ciuper­cile din partea de jos a copacului, pentru că acelea au efecte mult mai slabe. Ciuperca se poate folosi atât proaspătă, cât și uscată. Pentru conservare, se taie fâșii de câte cinci centimetri și se pun la uscat, în­tr-un loc bine aerisit, ferit de lumina soarelui.

Produse din changa se pot găsi şi la farmaciile naturiste.

Recent Posts

Cantitatea exactă de vin pe care trebuie să o bei pentru îmbunătățirea sănătății inimii și prevenirea cancerului

Vinul își are rădăcinile în Mesopotamia antică, cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Sumerienii…

31 de minute ago

Horoscop chinezesc: singurele două zodii care nu simt nimic în fața morții

Previziunile horoscopului chinezesc pentru începutul celei de-a cincea luni a anului anunță niște zile pline…

o oră ago

Lucruri puțin cunoscute despre răstignirea lui Iisus. Ce s-a întâmplat în momentul în care Mântuitorul Și-a dat ultima suflare

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. În timp ce mulți…

2 ore ago

Ouă pe care ar trebui să le eviți! Medic: Pot genera o toxiinfecție groaznică

Ouăle ar putea fi contaminate cu bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, care poate provoca…

2 ore ago

Părintele Vasile Ioana: Mormântul lui Iisus Hristos este în fiecare biserică astăzi

Părintele Vasile Ioana a amintit despre importanța Prohodului Domnului, o slujbă la care credincioșii participă…

3 ore ago

Ce trebuie să ai în portofel în noaptea de Înviere. Lidia Fecioru: Ne va purta noroc

Ce trebuie să ai în portofel în noaptea de Înviere. Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a dezvăluit…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic