Ciuperca-minune care întăreşte imunitatea şi luptă împotriva cancerului şi a psoriazisului

Spre deosebire de alte ciuperci, ciuperca chaga este tare şi lemnoasă şi arată ca o bucată de cărbune crăptat. Are o formă neregulată, cu dia­metrul între 5 și 40 de centimetri și o grosime de 10-15 centimetri.

Culoarea neagră a ciupercii se datorează concentraţiei de melanină, acelaşi pigment care dă culoare pielii.

Chaga se formează pe scoarţa mesteacănului ca rezultat al infecției copacului cu ciuperca parazită Inonotus obliquus. Sporii ciupercii germinează doar dacă rămân pe porțiunile de scoarță deteriorată.

Folosirea ciupercii chaga este menționată în far­macia populară rusească, încă din secolul al XVI-lea, ca tratament împotriva tumorilor maligne, fără efecte adverse. Ciuperca se găseşte în nordul Asiei, în Canada, Norvegia, nordul şi sudul Europei.

În urma cercetărilor și studiilor ulterioare a rezultat că în compoziția ciupercii se găsesc acizi orga­nici, alcaloizi, acid folic și minerale (calciu, pota­siu, magneziu, fier). Prezența acestor substanțe deter­mină ca ciuperca să aibă efecte biostimulatoare asupra sistemului nervos central, stimulând metabolismul și crescând rezistența organismului la boli.

Chaga este un excelent tonic, antioxidant, imunosti­mu­lator, anti-inflamator, antiseptic, anestezic, laxativ.

Chaga este bogată în antioxidanţi naturali, fenoli antiinflamatori şi conţine compuşi de betulină şi acid betulinic, derivaţi direct din arborii de mesteacăn. Atât betulina cât şi acidul betulinic au efecte antitumorale. În plus, betulina joacă un rol important în contolarea afecţiunilor metabolice precum obezitatea şi sindromul metabolic.

Un alt beneficiu surprinzător al ciupercii este combaterea psorizisului. În cadrul unui studiu din Rusia, pacienţii cu psoriazis care au folosit chaga, s-au vindecat.

Ciuperca chaga poate fi recoltată în orice ano­timp al anului, însă de preferat ar fi iarna sau pri­mă­­vara, folosind un cuțit pentru desprinderea de pe trunchiul copacului. Partea spongioasă, mai des­chisă la culoare, se înlătură. Nu culegeți ciuper­cile din partea de jos a copacului, pentru că acelea au efecte mult mai slabe. Ciuperca se poate folosi atât proaspătă, cât și uscată. Pentru conservare, se taie fâșii de câte cinci centimetri și se pun la uscat, în­tr-un loc bine aerisit, ferit de lumina soarelui.

Produse din changa se pot găsi şi la farmaciile naturiste.

Recent Posts

Cele patru previziuni sumbre ale lui Rasputin care s-au adeverit deja

Grigori Rasputin, misticul rus și consilier al familiei regale, a fost subiectul fascinației și al…

8 ore ago

Zodii care își găsesc adevărate dragoste după Paște. Numerolog: Ei vor avea parte de o întâlnire care le schimbă viața la 180°

Mihai Voropchievici, numerolog, a dezvăluit în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse care sunt zodiile norocoase care…

9 ore ago

Planta miraculoasă cu efecte vindecătoare pentru ficat. Înflorește în luna Mai

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a dezvăluit, în cadrul emisiunii „Adevăruri Ascunse”, care este planta din care…

9 ore ago

Ce și cum mâncăm de Paște. Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 reguli esenţiale pentru a nu ajunge la urgențe

Medicul Tudor Ciuhodaru a prezentat zece recomandări de urmat pe care românii trebuie să le…

10 ore ago

Superstiții de Paște. Lidia Fecioru: ”Să nu uităm să ducem un bănuț să-l sfințim la biserică, în ziua de Paște”

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a vorbit în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse despre tradițiile și superstițiile specifice…

10 ore ago

Cum îți dai seama dacă cineva este invidios pe tine? 3 semne evidente

În lumea complicată a relațiilor umane, întâlnim uneori oameni care nu ne doresc întotdeauna binele.…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic