Sari la conținut

CNAS vrea să scoată bani şi din piatră seacă. Cum vor fi afectaţi medicii de familie de planurile de reformă?

medici
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cu un deficit la bugetul sănătăţii de aproape 17 miliarde de lei, Guvernul vrea să strângă cât mai mult cureaua cheltuielilor publice, inclusiv în sistemul sanitar, prin tăieri şi noi indici de performanţă pentru cadrele medicale.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, a afirmat că Guvernul urmărește, prin măsurile ce vizează restructurarea sistemului sanitar, să majoreze procentul de rambursare pentru serviciile medicale oferite de medicii de familie. El subliniază că se întâmplă acest lucru în defavoarea remunerației per capita.

„În ceea ce privește asistența medicală primară, în momentul de față există o combinație, un mix de plată, plata per capita și plata per serviciu în ceea ce privește decontul medicilor de familie, pe care Casa de Asigurări de Sănătate îl realizează.

În prezent, 35% din sumele decontate medicilor de familie sunt în plata per capita și 65% sunt în plata per serviciu. Dorim practic să creștem nivelul de decontare a serviciilor medicale pentru că dorim să stimulăm realizarea serviciilor medicale”, a spus Moldovan.

Veniturile medicilor de familie cu mulţi pacienţi vor fi diminuate

El ține să menționeze că nivelul de decontare a serviciilor medicale va fi realizat în cadrul bugetului acordat: „Practic nu se vor duce bani din segmentul medicinei de familie în alt segment. În același buget vom inversa această balanță sau vom crește ponderea plății per serviciu în detrimentul plății per capita la 20 – 80%”, a explicat Horațiu Moldovan.

Acesta a mai evidențiat apoi că veniturile medicilor de familie nu vor fi diminuate. Decât în cazul celor care au peste 4.500 de pacienți.

„Cei care vor avea peste 4.500 de pacienți vor avea o scădere globală de 11%. Cei care vor avea sub 4.500 de pacienți vor avea o creștere globală a veniturilor de până la 11%, pentru că noi practic dorim prin această măsură o creștere a calității serviciilor medicale”, a spus şeful CNAS.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În acest context, conducerea CNAS a anunțat eliminarea definitivă a sistemului prin care sumele neutilizate din bugetul destinat medicinei de familie erau redistribuite în luna decembrie. Exista, conform lui Moldovan, mai demult o prevedere conform căreia se aplica o regularizare la 11 luni. „Cu alte cuvinte, ceea ce nu se cheltuia din bugetul medicinii de familie se împărțea în luna a 12-a”, a mai punctat șeful de la CNAS.

Lucrul acesta nu se mai întâmplă de câțiva ani, a amintit ei apoi. „Și, practic, vom renunța definitiv la acest mecanism, fără ca banii să dispară din sănătate, ci ei vor rămâne în bugetul FNUASS și vor fi redirecționați către serviciile medicale oferite medicilor de familie”, a precizat pe mai departe Moldovan.

Medicii îşi vor putea lua mai uşor concediu

El a mai anunțat și simplificarea procedurilor prin care medicii de familie pot fi înlocuiți atunci când lipsesc de la cabinet, fie din motive medicale, fie pentru concedii de odihnă, scrie antena3.ro.

„În momentul de față există o procedură foarte complicată și dorim să simplificăm la maximum posibil această procedură, în sensul în care vom oferi posibilitatea ca, în situația în care medicul de familie este în concediu, pacienții acestuia să poată să fie investigați, consultați de oricare medic de familie la care acesta se adresează și, bineînțeles, acel medic de familie să fie și plătit pentru serviciile pe care le prestează”, a explicat Horațiu Moldovan.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Horaţiu Moldovan, a afirmat că au fost făcute până în prezent controale la 200 de medici pentru a fi verificat modul în care au acordat concedii medicale pacienţilor, fiind descoperite zeci de neconformităţi.

Acesta a explicat că procentul nu trebuie generalizat la nivel naţional deoarece în prima etapă a controlului a fost utilizată platforma informatică a CNAS şi au fost identificate cazurile cu o susceptibilitate înaltă de încălcare a legii.

Moldova a adăugat că este vorba despre cazuri punctuale care vor fi rezolvate tot punctual. ”Dar vreau să vă spun că este vorba despre cazuri punctuale pe care le vom rezolva punctual şi fără neapărat să facem mediatizare prea intensă pentru că nu vreau să aruncăm o percepţie sau să determinăm o percepţie negativă asupra întregului sistem sanitar şi prin măsurile cu care venim în pachetul de măsuri de eficientizare a cheltuielilor pe partea de control, pe partea de sancţiuni vom identifica acele cazuri care nu respectă legea, acele situaţii în care legea este eludată şi le vom rezolva punctual fără să introducem pe toată lumea în aceeaşi oameni”, a explicat preşedintele CNAS.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel