Sari la conținut

Coada-calului este recomandată de medici în infecțiile urinare, pietre la rinichi, reumatism și artrită. Cum se folosește

Coada-calului este o ferigă populară care a fost folosită ca remediu pe bază de plante încă din vremea Imperiului Grec și Roman.

Se crede că are multiple proprietăți medicinale și a fost folosit în mod tradițional pentru a trata rănile; pentru a îmbunătăți sănătatea pielii, părului și oaselor; și ca remediu pentru diverse alte afecțiuni de sănătate.

Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi umane pentru a susține multe dintre utilizările tradiționale pentru coada-calului.

Ce este coada-calului?

Coada-calului de câmp sau comună (Equisetum arvense) este o ferigă perenă care aparține genului Equisetaceae.

Crește sălbatic în nordul Europei și în America de Nord și Centrală, precum și în alte locuri umede cu climă temperată. Are o tulpină lungă, verde, dens ramificată, care crește din primăvară până în toamnă.

Planta conține numeroși compuși benefici care îi conferă multiple efecte de promovare a sănătății. Dintre aceștia, se remarcă antioxidanții și siliciul.

Antioxidantii sunt molecule care iti protejeaza organismul de efectele radicalilor liberi care pot cauza deteriorarea celulelor. Siliciul este un compus format din siliciu și oxigen și se crede că este responsabil pentru potențialele beneficii ale coadei-calului pentru piele, unghii, păr și oase.

Coada-calului se consumă mai ales sub formă de ceai, care se face prin înmuierea plantei uscate în apă fierbinte. Este disponibil și sub formă de capsule și tinctură.

Beneficiile potențiale ale cozii0 – calului

Coada-calului a fost folosită de mii de ani ca remediu pe bază de plante, iar dovezile științifice limitate susțin beneficiile sale potențiale.

Susține sănătatea oaselor

Cercetările sugerează că coada-calului poate ajuta la vindecarea oaselor.

Prin metabolismul osos, celulele osoase numite osteoclaste și osteoblaste vă remodelează continuu oasele pentru a evita dezechilibrele care ar putea cauza oase fragile. Osteoblastele se ocupă de sinteza osoasă, în timp ce osteoclastele descompun osul prin resorbție.

Studiile pe eprubetă arată că coada-calului poate inhiba osteoclastele și poate stimula osteoblastele. Acest lucru sugerează că este util pentru bolile osoase, cum ar fi osteoporoza, care se caracterizează prin osteoclaste excesiv de active care au ca rezultat os fragil.

Acționează ca un diuretic natural

Diureticele sunt substanțe care măresc excreția de urină de către organism. Efectul diuretic al cozii-calului este una dintre cele mai căutate proprietăți ale acestei ferigi în medicina populară

Un mic studiu pe 36 de bărbați sănătoși a stabilit că o doză zilnică de 900 mg de extract de coada-calului uscat sub formă de capsule a avut un efect diuretic mai puternic decât un medicament diuretic clasic. Acest lucru a fost atribuit concentrațiilor mari de antioxidanti și săruri minerale ale plantei.

Planta a demonstrat, de asemenea, potențialul ca terapie pentru incontinența urinară, urgență și nicturie – atunci când te trezești noaptea pentru a urina

O analiză din 2021 a cercetării a constatat că coada-calului poate avea potențial ca terapie pentru afecțiunile la rinichi, inclusiv uretrita și pietrele la rinichi.

Promovează vindecarea rănilor și sănătatea unghiilor

Aplicarea locală a unguentului de coada-calului pare să promoveze vindecarea rănilor.

Un studiu de 10 zile pe 108 femei postpartum care au suferit o epiziotomie în timpul travaliului – o tăietură chirurgicală pentru a facilita nașterea – a arătat că aplicarea unui unguent care conține 3% extract de coada-calului a promovat vindecarea rănilor și a ajutat la ameliorarea durerii

De asemenea, studiul a constatat că roșeața, umflarea și scurgerea rănilor s-au îmbunătățit semnificativ în comparație cu un grup de control. Oamenii de știință au atribuit aceste efecte pozitive conținutului de silice al plantei.

În studiile mai vechi la șobolani, cei tratați cu unguente care conțin 5% și 10% extract de coada-calului au prezentat un raport de închidere a plăgii de 95-99%, precum și o regenerare mai mare a pielii, în comparație cu grupurile de control.

Promovează creșterea părului

Cercetările susțin că coada-calului poate aduce beneficii părului, probabil conținutului conținut de siliciu și antioxidant.

În primul rând, antioxidanții ajută la reducerea microinflamației și a îmbătrânirii fibrelor de păr cauzate de radicalii liberi. În al doilea rând, un conținut mai mare de siliciu în fibrele de păr are ca rezultat sau rata mai mică de cădere a părului, precum și o luminozitate crescută.

Utilizări și dozare

Cele mai multe produse de coada-calului disponibile sunt comercializate ca remedii pentru piele, păr și unghii. Cu toate acestea, este posibil să găsiți și produse care pretind că gestionează afecțiunile urinare și ale rinichilor

În ceea ce privește doza, un studiu uman sugerează că administrarea a 900 mg de capsule de extract de coada-calului – doza zilnică maximă recomandată pentru extractele uscate, conform Agenției Europene a Medicamentelor – timp de 4 zile poate produce un efect diuretic

Cu toate acestea, o doză adecvată nu a fost încă determinată de dovezile științifice actuale.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel