marți, mai 30, 2023

Coinfecția cu gripă și COVID-19 dublează riscul de a muri. Avertismentul specialiștilor

Infectarea cu COVID-19 și cu gripă în același timp dublează riscul de deces, arată un nou studiu publicat de Lancet.

Studiul, care a privit peste 200 de pacienți infectați atât cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, cât și cu virusul gripal, a constatat că pacienții cu coinfectare au fost de patru ori mai susceptibili să aibă nevoie de ventilație și de 2,4 ori mai probabil să moară decât dacă ar fi avut doar COVID-19.

Te-ar mai interesa: Ciucă și Ciolacu au bătut palma cu sindicaliştii d...

Coinfecția cu gripă și COVID-19 dublează riscul de a muri. Avertismentul specialiștilor

Cercetătorii studiului au sfătuit pacienții cu COVID-19 să fie testați în mod regulat pentru gripă, deoarece atât virusul gripal, cât și virusul gripal SARS-CoV-2 afectează celulele epiteliale și cauzează inflamație, care împreună pot avea consecințe fatale.

„Ne așteptăm ca COVID-19 să circule cu gripă, crescând șansele de co-infecții. Acesta este motivul pentru care ar trebui să ne schimbăm strategia de testare pentru pacienții cu COVID-19 din spital și să testăm pentru gripă mult mai larg”, a declarat profesorul Kenneth Baillie de la Universitatea Edinburgh, potrivit The Guardian.

Te-ar mai interesa: Două semne incipiente de cancer de colon. Medic: O...

Studiul a fost condus de cercetători de la Universitatea Edinburgh, Universitatea Liverpool, Colegiul Imperial Londra și Universitatea Leiden din Olanda și au analizat peste 212.000 de pacienți care au fost internați cu COVID-19, între februarie 2020 și decembrie 2021.

Acesta a găsit un total de 583 de pacienți care au avut o coinfectare cu COVID-19 și cu un alt virus respirator. Dintre cei 583 de pacienți, cei 227 care au avut în mod specific virusul gripal au suferit de rezultate semnificativ mai severe, a constatat studiul.

Te-ar mai interesa: Bucureştenii pot primi 4.000 de lei pentru a se te...

Studiul a avut câteva limitări, inclusiv riscul de prejudecăți de selecție, deoarece s-a efectuat numai la pacienți cu o stare suficient de bună pentru a fi testat pentru o posibilă coinfectare cu virusul gripal. Dar rezultatele sale încă garantează acțiunea lor declară cercetătorii, care îi sfătuiesc pe oameni să se vaccineze anti-covid și antigripal.

„Vaccinurile care protejează împotriva COVID-19 și a gripei sunt diferite, iar oamenii au nevoie de ambele”

Profesorul Peter Openshaw de la Imperial College Londra a declarat: „Vaccinurile care protejează împotriva COVID-19 și a gripei sunt diferite, iar oamenii au nevoie de ambele. Modul în care aceste două infecții sunt tratate este, de asemenea, diferit, așa că este important să testezi pentru alte virusuri chiar și atunci când aveți un diagnostic la cineva care este spitalizat cu o infecție respiratorie.”

Te-ar mai interesa: Medic renumit: Diabetul poate fi un prim semn care...

Gripa și COVID-19 au o mulțime în comun: ambele cauzează febră, tuse și dureri de corp; ambele duc la pneumonie: și ambele pot fi asimptomatice, ușoare, severe sau fatale.
Partea în care diferă este numărul de decese.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că între 290.000 și 650.000 oamenii mor de gripă în fiecare an la nivel mondial.

Virusul SARS-CoV-2, care continuă să evolueze, este considerat a fi de 10 ori mai mortal decât majoritatea tulpinilor gripei, potrivit cercetători de la Johns Hopkins Medicine.

Te-ar mai interesa: Remedii pentru funcția hepatică. Terapeut: ”Mămăli...

Studiul vine într-un moment în care cazurile din COVID-19 sunt din nou în creștere în întreaga Europa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private