Sari la conținut

Colesterol mărit, factor agravant al bolilor de inimă. Ce măsuri imediate se iau

Colesterol. Dislipidemiile înseamnă creșterea colesterolului și a trigliceridelor în sânge. Medicii susțin că acestea sunt un factor principal de risc pentru dezvoltarea, în timp a bolilor coronariene. De aceea este esențial să urmezi recomandările medicului dar și să-ți schimbi stilul de viață. Regimul alimentar face parte din tratamentul dislipidemiilor. 

Regimul alimentar are un rol foarte important atunci când pacientul are dislipidemie. Pacienții diagnosticați cu dislipidemii trebuie sa respecte următoarele reguli de alimentație: să aibă cinci mese pe zi (3 mese principale și 2 gustări) la ore regulate. Și renunțarea la fumat este esențială. Foarte important este și sportul, activitatea fizică. Ideal este să faci sport zilnic, minimum 60 de minute și dacă ai probleme legate de kilogramele în plus, trebuie să slăbești.

Principalii factori de risc sunt: obezitatea, diabetul zaharat, sedentarismul, fumatul.

Iată ce nu este bine să consumi:

  • Stai departe de alimentele care sunt bogate în colesterol, de exemplu la unt, sâmântână, brânzeturi, carne grasă, margarină.
  • Nu consuma mai mult de 2 ouă pe săptămână.
  • Mâncarea este indicat să fie gătită la cuptor sau fiartă, se exclud prăjelile.
  • Trebuiesc evitate carnea de porc, mezelurile, maionezele, cârnații.
  • Renunță la băuturile carbogazoase.
  • Micșorează aportul de grăsimi saturate. Reducerea absorbției de grăsimi saturate ajută la scăderea LDL (colesterolul rău) cu 5-10%, spun specialiștii.
  • Diminuează excesul de calorii. Specialiștii susțin că prin reducerea excesului de calorii din dieta, se pot reduce nivelurile de colesterol LDL cu 5% – 20%.
  • Trebuie să reduci cantitatea de alcool consumată. Alcoolul este asociat cu creșterea trigliceridelor serice.

O serie de alimente duc la scăderea nivelului de colesterol: mazărea, lintea, avocado, nucile, cerealele integrale, fulgii de ovăz, orzul, fructele de mare. De ajutor sunt și ceaiul negru sau ceaiul verde.

De asemenea, poți să consumi:

  • iaurt slab, lapte bătut,
  • brânză de vaci,
  • carne de pui sau de curcan slabă,
  • somon, ton,
  • ulei de măsline,
  • nuci, avocado,
  • spanac, broccoli, ardei, ceapă
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel