Sari la conținut

Colesterol ridicat: impactul unui pahar de vin asupra nivelului de colesterol

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

COLESTEROLUL este un tip de grăsime prezent în organism care poate atât îmbunătăți, cât și scădea starea de sănătate a organismului. Factorii stilului de viață joacă un rol masiv în nivelul colesterolului, atât în scăderea cât și în creșterea acestora.

Organismul are nevoie de o anumită formă de colesterol pentru a rămâne sănătos. Cu toate acestea, are nevoie doar de un singur tip de colesterol, cunoscut sub numele de lipoproteine de înaltă densitate, pentru a menține sănătatea. Lipoproteina de înaltă densitate este folosită pentru a menține sănătatea inimii și este mai des denumită colesterol „bun”. Pe de altă parte, lipoproteina cu densitate scăzută, cunoscută și sub numele de colesterol rău, este periculoasă pentru organism.

Acest tip de colesterol se formează sub formă de placă și blochează arterele, crescând riscul de boli de inimă.

O serie de factori pot afecta nivelul de colesterol al unei persoane.

Acestea includ obiceiuri de stil de viață, cum ar fi fumatul, băutul și nivelurile de activitate fizică.

Consumul de alcool poate crește semnificativ nivelul de colesterol.

Organizația de sănătate Heart UK explică: „Când bei alcool, acesta este descompus și reconstruit în trigliceride și colesterol în ficat. Deci, consumul de alcool crește trigliceridele și colesterolul din sânge.

Dacă nivelurile tale de trigliceride devin prea mari, acestea se pot acumula în ficat, provocând boala ficatului gras. Ficatul nu poate funcționa atât de bine cum ar trebui și nu poate elimina colesterolul din sânge, astfel încât nivelul de colesterol crește.

Alcoolul poate duce la combinarea unui nivel ridicat de trigliceride împreună cu un nivel scăzut al colesterolului HDL. Acest lucru poate duce la boli de inimă.”

Deși alcoolul poate influența nivelul colesterolului, asta nu înseamnă că trebuie evitat complet.

NHS recomandă ca adultul să nu consume mai mult de 14 unități pe săptămână.

Pe lângă reducerea consumului de alcool, există o serie de modalități de a reduce nivelul colesterolului LDL, cum ar fi o dietă echilibrată, renunțarea la fumat și exercițiile fizice regulate.

În ceea ce privește dieta, se recomandă să consumați alimente mai puțin grase, cum ar fi plăcintele cu carne și să evitați brânzeturile tari, biscuiții și carnea grasă.

Deși este important să evitați anumite alimente, este la fel de important să vă asigurați că sunt consumate cele potrivite.

Peștele gras, orezul brun, pâinea, pastele, nucile, semințele, fructele și legumele sunt toate alimente foarte hrănitoare pentru a ajuta la scăderea colesterolului.

În plus, exercițiile fizice joacă și ele un rol.

NHS recomandă ca o persoană să facă cel puțin două ore și jumătate de exerciții de intensitate moderată pe săptămână.

Formele de exerciții de intensitate moderată includ mersul pe jos, înotul, alergarea și mersul cu bicicleta.

În cazul în care aceste metode eșuează, medicamentele ar putea fi prescrise sub formă de statine.

În plus, ezetimibul, fibrații, acidul biliar, sechestranții și acidul bempedoic pot fi prescrise sub formă de tablete.

Alternativ, alirocumab și evolocumab pot fi injectați.

Pentru mai multe informații despre colesterolul ridicat,  consultați-vă cu medicul dumneavoastră de familie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel