Sari la conținut

Colesterol ridicat: trei semne de avertizare pe picioarele tale care se pot dovedi fatale

Colesterolul MARE nu prezintă de obicei simptome, așa că este ușor să-i minimizezi impactul. Cu toate acestea, nivelul ridicat constant al colesterolului poate duce la o complicație „gravă (și adesea fatală)”, a avertizat medicul Rodney Foale, medic consultant cardiolog. Trei semne revelatoare ale acestei escalade pot apărea pe picioarele tale.

Colesterolul a devenit cuvântul de referință pentru problemele cardiovasculare, dar nu toate formele de colesterol sunt rele. De fapt, o anumită cantitate de colesterol este esențială pentru furnizarea de energie, construirea structurii membranelor celulare, producerea anumitor hormoni și ajutarea metabolismului să funcționeze eficient. Cu toate acestea, a avea prea mult colesterol lipidic cu densitate scăzută (LDL) în sânge provoacă blocaje în artere și crește riscul de probleme cardiace sau accident vascular cerebral.

Din păcate, nivelurile ridicate ale colesterolului LDL nu sunt de obicei însoțite de simptome.

„Este un factor de risc ascuns, ceea ce înseamnă că se întâmplă fără ca noi să știm”, a explicat doctorul Rodney Foale, consultant cardiolog la Clinica Harley Street, parte a HCA Healthcare UK.

Potrivit doctorului Foale, procesul de ateroscleroză cauzat de un nivel constant ridicat de colesterol poate duce uneori la „probleme grave (și adesea fatale)”.

„Ischemia critică a membrelor” se încadrează în această categorie, a spus el. Ischemia critică a membrelor apare dacă fluxul de sânge către picioare devine sever restricționat.

Potrivit doctorului Foale, trei semne ale acestei complicații ale colesterolului pot apărea pe picioarele tale.

Semnele de observat includ:

  • O durere arzătoare severă în picioare, care continuă chiar și atunci când vă odihniți
  • Răni și ulcere (răni deschise) pe picioare care nu se vindecă
  • Pielea de pe degetele de la picioare sau de la membrele inferioare devine rece și amorțită, devine roșie și apoi neagră și/sau începe să se umfle și să producă puroi mirositor, provocând dureri severe (gangrenă).

Alte semne includ pielea care devine palidă, strălucitoare, netedă și uscată și pierderea masei musculare la nivelul picioarelor, a spus doctorul Foale.

„Dacă credeți că dezvoltați simptome de ischemie critică a membrelor, ar trebui să vă contactați urgent medicul de familie pentru diagnostic”, a sfătuit doctorul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel