joi, martie 23, 2023

Prea mult colesterol în sânge este un pericol grav pentru sănătate, dar laptele ar putea juca un rol în reducerea riscului de probleme cardiovasculare.

Potrivit unei analize de cercetare, publicată în Royal Society of Chemistry, s-a demonstrat că un anumit tip de lapte are un „impact benefic” asupra nivelului de colesterol.

Echipa de la Food and Health Programme din cadrul Quadram Institute Bioscience, Norwich Research Park, a dezvăluit că laptele de ovăz are un „efect de reducere a colesterolului”.

Te-ar mai interesa: Avortul ar putea fi decontat de stat. Care sunt co...

Rezumatul a menționat: „Studiile epidemiologice și intervenționale au demonstrat în mod clar impactul benefic al consumului de ovăz și de produse pe bază de ovăz asupra colesterolului seric și a altor markeri ai bolilor cardiovasculare.

„Se crede că efectul de scădere a colesterolului din ovăz este asociat cu B-glucanul pe care îl conține.”

Heart UK, organizația caritabilă pentru colesterol, explică faptul că B-glucanul (beta glucan) este o formă de fibră solubilă, care confirmă că „poate ajuta la scăderea colesterolului”.

„Funcționează prin formarea unui gel în intestin care se poate lega de acizii biliari bogați în colesterol și îi poate împiedica să fie absorbiți în organism”, precizează Heart UK.

Te-ar mai interesa: Ce risc ai să faci infarct? Un indiciu vital poate...

Trei grame de beta-glucan zilnic sunt recomandate atunci când se încearcă scăderea nivelului de colesterol.

Laptele de ovăz nu este singura sursă de beta-glucan, deoarece acesta poate fi găsit în:

  • Terci de ovăz
  • Biscuiți de ovăz pentru micul dejun
  • Fulgi de cereale de ovăz pentru micul dejun
  • Prăjituri de ovăz.

Dieteticianul senior Victoria Taylor, cu sediul la British Heart Foundation (BHF), a detaliat beneficiile și dezavantajele pentru sănătate ale anumitor tipuri de lapte.

Lapte de vacă

Deși este o sursă bună de calciu, Taylor a precizat că conținutul său de grăsimi saturate ar putea fi problematic.

Te-ar mai interesa: Mărturisiri de dincolo de moarte. Mărturia unui bă...

„Deși laptele nu este bogat în grăsimi (chiar și laptele integral are patru procente de grăsime, ceea ce îl plasează în categoria „mediu”), dacă îl consumați frecvent, se adună”, a spus ea.

Lapte de migdale

De obicei, conține doar aproximativ două procente de migdale, a subliniat Taylor, acest tip de lapte „nu va oferi aceleași beneficii pentru sănătatea inimii ca și consumul de nuci întregi”.

Te-ar mai interesa: Reţeta perfectă pentru curăţarea ficatului de toxi...

Cu toate acestea, laptele de migdale este mai puțin bogat în grăsimi saturate și calorii – precum și în proteine – decât laptele de vacă.

Laptele de soia

„Cercetările au legat proteinele din soia de beneficiile pentru sănătatea inimii”, a spus Taylor.

Ea a adăugat: „Studiile au arătat că un consum între 15 g și 25 g de proteine de soia pe zi poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol”.

Te-ar mai interesa: Dupa aproape 200 de ani, s-a aflat ce boli a avut ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private