joi, iunie 30, 2022

Autoritățile din Spania discută posibilitatea de a acorda un concediu lunar pentru femei. Acesta este destinat femeilor care se află la menstruație, o perioadă dificilă pentru multe femei din toată lumea.

Menstruația poate fi însoțită de multe simptome neplăcute și durere. Astfel, Guvernul spaniol își dorește să le acorde femeilor un concediu lunar de 3 zile pentru refacere.

Spania nu este singura țară aflată în această circumstanță. Japonia, Indonezia, Coreea de Sud, India, China, Taiwan și Vietnam oferă femeilor posibilitatea de a solicita un concediu în timpul menstruației.

Te-ar mai interesa: Când să vă faceți griji pentru o durere de stomac?...

În SUA, Regatul Unit și Europa lucrurile nu stau prea bine, însă, deoarece există două opinii. O parte din femei consideră că acest lucru este îndreptățit, deoarece femeile au nevoi fiziologice diferite. O parte, totuși, consideră că acest lucru implică discriminare și portretizarea femeilor drept „mai slabe”.

Concediu de 3 zile și în România?

În România, acest subiect este încă taboo, iar autoritățile nu au pornit un astfel de demers.

În acest context, Ana Măiță, președintele Asociației „Mame pentru Mame”, ne-a vorbit pentru DC Medical despre nevoia României de a avea o astfel de lege și cât de benefică ar fi o astfel de decizie pentru femeile din România.

Te-ar mai interesa: Cum arată regimul lui David Popovici. A exclus ace...

Concediul plătit de câteva zile pentru femeile aflate la ciclu nu este vreo măsura socială exotică, ci o aliniere necesară a legislației de munca la realitățile fiziologice ale femeilor. Recunosc, însă, că pare ceva neobișnuit, pentru că la mai bine de 111 ani de la sărbătorirea pentru prima data a Zilei Internaționale a Femeii, totuși femeile nu se bucură încă de egalitate și echitate prin măsuri care să ia în considerare toate particularitățile biologice ale corpului feminin.

Te-ar mai interesa: Pericolul ascuns al expunerii la soare. În 10 minu...

Iar dacă suntem de acord că femeile au nevoie de un concediu înainte și după nașterea pe care o considerăm un eveniment fiziologic, pentru care repausul și refacerea sunt necesare, atunci mi se pare la fel de normal să fim de acord ca societate că femeile trebuie să beneficieze, dacă doresc, de câteva zile de concediu plătit pentru ciclu menstrual.

Ciclul menstrual face și el parte din categoria de procese fiziologice reproductive care pot fi, și sunt, de cele mai multe ori, însoțite de disconfort și slăbiciune și care sunt trăite exclusiv de femei. Iar legislația muncii ar trebui să reflecte această realitate în mod echitabil”, a declarat Ana Măiță, președintele Asociației „Mame pentru Mame”, în exclusivitate pentru DC Medical.

Te-ar mai interesa: NU ezita psihoterapia. Sănătatea ta va avea de suf...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private