vineri, iunie 9, 2023

Începând de astăzi, în Portugalia nu mai este necesar să mergi la medic pentru a lua concediu medical de până la 3 zile. Aceasta este o măsură care vizează eliberarea medicilor de munca birocratică la centrele de sănătate.

Potrivit CNN Portugalia, de la 1 mai lucrătorii nu mai trebuie să meargă la medic pentru a cere concediu medical de scurtă durată (până la trei zile), deoarece o auto – declarație este suficientă pentru a-și justifica absența.

Așa cum se întâmplă deja în mai multe țări europene, responsabilitatea justificării absenței de la serviciu din cauza unei boli devine responsabilitatea lucrătorului. Lucrătorul poate solicita SNS 24 să emită o declarație valabilă pe care să o prezinte angajatorului și să justifice absențe până la trei zile consecutive.

Vor exista trei moduri de a solicita o autodeclarare care include: zona personală a portalului SNS 24, în aplicația SNS 24 și prin linia SNS 24 (808 24 24 24).

Dispoziţia face parte dintr-o serie de măsuri pentru o „muncă demnă”, adoptate în februarie de parlament cu scopul de a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale salariaţilor.

Reforma Codului Muncii prevede zeci de alte măsuri, cum ar fi extinderea situaţiilor ce permit telemunca sau creşterea indemnizaţiilor de disponibilizare.

Pentru a obţine unul dintre aceste concedii medicale de scurtă durată, limitate la două pe an, salariaţii bolnavi îşi pot justifica de acum absenţa faţă de angajator prin intermediul unei simple declaraţii pe propria răspundere pe site-ul Serviciului Naţional de Sănătate (SNS).

Unul dintre obiectivele acestei măsuri, care vizează orice angajat de peste 16 ani, este de a uşura viaţa utilizatorilor şi de a reduce volumul de muncă al medicilor de familie în centrele de sănătate publică, ei fiind singurii autorizaţi să acorde concediu medical.

Ministerul Sănătăţii estimează că circa 600.000 de consultaţii sunt programate anual pentru a justifica absenţe de până la trei zile.

Întreruperile de lucru online, de scurtă durată, au fost testate în timpul pandemiei de COVID-19.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private