Sari la conținut

Concepții greșite despre diabet. Multe dintre informațiile pe care le aveați despre această boală sunt doar povești

Insulina diabet
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Insulina diabet

Cei care suferă de diabet cât și cei care sunt predispuși sau au în grijă un astfel de bolnav au ajuns să acumuleze un pachet consistent de informații greșite. Unele dintre aceste mituri false reușesc să ia din calitatea vieții bolnavului sau cel puțin să-i aducă mai mult disconfort. Începând cu alimentația corectă și terminând cu tratamentul propriu zis, Prof. Dr. Haluk Sargin, specialist turc în endocrinologie și boli metabolice, ne lămurește asupra unor aspecte importante pentru diabetici.

Sandra Sălăgean

Conform statisticilor, aproximativ 2 milioane de români suferă de diabet zaharat (11,6% din populația țării), acesta fiind cea mai frecventă boală endocrină.

Simptomele sale de bază sunt poliuria (eliminarea unei cantități crescute de urină), polidipsia (consumul ridicat de apă), polifagia (consumul ridicat de alimente), scăderea inexplicabilă în greutate, transpirații, senzația de leșin și o stare generală alterată.
Netratat, diabetul zaharat este recunoscut pentru efectele sale asupra arterelor mari și mici de la nivelul inimii și al sistemului circulator. Aproximativ 40% dintre cardiaci sunt diabetici, iar evoluția lor vasculară este dintre cele mai grave. Pacienții cu risc major sunt diabeticii nediagnosticați, cu valori ridicate ale glicemiei, peste limita maximă admisă, descoperite la evaluări biologice de ocazie.
Diabetul zaharat poate fi diagnosticat în stadii incipiente, la un control medical de rutină. Testul de bază pentru depistarea sa constă în măsurarea glicemiei (cantitatea de glucoză din sânge), dimineața, pe stomacul gol. Valorile glicemice considerate normale sunt cuprinse între 70-110 mg/dl.

MIT: Insulina este un drog care dă dependență

Deși există această percepție greșită, medicii insistă ca fiecare diabetic să înțeleagă că insulina nu este un drog, ci un hormon. Insulina se regăsește în mod natural în organism, iar atunci când corpul nu reușește să suplinească nevoia de insulină, aceasta vine sub forma unui medicament injectabil. Dependența organismului de insulină este naturală.

MIT: Te îngrașă

Se poate spune că, da!, insulina duce la acumularea unor kilograme în plus atunci când diabeticul nu ține un regim corect și nu face exerciții fizice regulate. O creștere mai rapidă în greutate se regăsește și la pacienții care au dezvoltat rezistență la insulină și doza lor a fost mărită.

MIT: Scorțișoara și lămâia reduc nivelul de zahăr din sânge

Nu s-a putut demonsta științific faptul că aceste două produse alimentare pot scădea nivelul de zahăr în sânge, însă aportul de apă – atunci când beți o limonadă, ori un ceai cu scorțișoară, ajută la curățarea organismului.

MIT: Diabetul te îmbătrânește prematur

Această problemă a fost atent analizată la pacienții cu diabet. Rezultatul a fost radical. În cazul celor care duc o viață sănătoasă și echilibrată din punct de vedere dietetic și al exercițiilor fizice, nimic nu a ieșit din tiparul normal. În schimb, cei care suferă de diabet tip 1 și tip 2 și aveau glicemia crescută, au prezentat fenomene premature de îmbătrânire. La apariția acestora au contribuit și complicațiile dureroase ale bolnavului de diabet care nu reușește să țină glicemia la niveluri normale: dureri de articulații, retenție de apă, probleme de vedere, răni și escare șmdp.

MIT: Diabeticii nu pot avea copii

Contrar faptului că mulți pacienți ai specialiștilor în boli de nutriție au mai multe încercări nereușite în a deveni părinți, sarcina este posibilă. Toodată, este obligariu și în interesul fătului ca femeia care își dorește o sarcină să își monitorizeze sănătatea lunar la endorcrinolog încă din luna în care planifică viitoarea sarcină (minimum 3 luni înainte de concepție), până la apariția copilului pe lume. În lipsa unui tratament medical personalizat, fătul poate dezvolta malformații.  

MIT: Sucul natural de fructe este inofensiv

Nimic mai fals. Sucul de fructe, chiar dacă este preparat în casă, nu are ce căuta în dieta unui diabetic. Explicația e simplă: un suc de fructe necesită 3-4 bucăți, iar asta înseamnă o concentrație mare de zaharuri. Mai mult, absorbția sub formă lichidă se face mult mai rapid, iar asta duce la o creștere imediată a glicemiei. În concluzie, e mult mai bine să consumați un singur fruct, întreg, acesta aducând și un aport ideal de fibre cât și senzația de sațietate.

MIT: Diabetul se moștenește

Diabetul de tip 1 se regăsește rar la mai mulți membri ai familiei, însă diabetul de tip 2 este des întâlnit. Asta pentru că predispoziția la dezvoltarea bolilor metabolice se transmite genetic, însă boala apare adesea în familiile unde regimul de viață nu este unul sănătos și obezitatea des întâlnită. În cazul celor care au moștenit sensibilitatea de a dezvolta diabet, se pot administra medicamente care să stimuleze producția de insulină în mod natural, astfel, apariția bolii fiind exclusă sau întârziată.

MIT: Fără pâine, cartofi sau paste

Parțial adevărat. Diabeticii pot consuma amidon, însă porția trebuie cântărită și cu siguranță va fi mai mică. Așadar, la una dintre mese se poate consuma, ocazional, mai multă pâine, cartof sau paste, însă combinația între alimente trebuie aleasă cu grijă și calculată astfel încât să nu depășească indicele glicemic recomandat.

MIT: Diabetul nu este o boală gravă

Dacă diabetul nu este monitorizat permanent atât de doctor cât și de pacient, dacă stilul de viață nu este unul sănătos și nu se respectă cu strictețe recomandările medicului, boala poate aduce complicații precum boli cardiovasculare, pierderea vederii și blocaje renale.

MIT: Fructele acre au mai puțin zahăr

Din păcate, fructele acre sau amărui au la fel de mult zahăr ca și cele dulci. Mai mult, cu cât fructul este mai copt, conținutul său de zaharuri crește. De aceea nu este indicat ca diabeticii să consume pere, banane și piersici atunci când sunt pe deplin coapte.

MIT: Mierea naturală nu conține zahăr

Din nou, fals! Atât mierea naturală cât și cea artificială conțin glucoză și fructoză. Mierea crește rapid nivelul de zahăr din sânge!

MIT: Bărbații ajung la impotență

În urmă cu douăzeci de ani, când piața farmaceutică încă cerceta soluții pentru problemele diabeticilor, impotența era un efect secundar al diabeticilor. Acum, prin regim de viață echilibrat și tratament medicamentos, diabeticii se pot bucura de o viață sexuală normală.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel