Andreea Ciulac
E normal să îți dorești tot ce e mai bun pentru copiii tăi, să fie fericiți și să aibă tot ce își doresc. Însă, atunci când facem totul pentru copilul nostru, în locul lui, există un risc mare să ajungă să trăiască exact opusul : neîncredere în sine, nefericire şi chiar eşec.
Jacques Salomé, psihosociolog şi scriitor francez, creatorul Metodei ESPERE®, propune părinţilor noi modalităţi de comunicare care să îi ajute să construiască relaţii sănătoase cu copiii şi instrumente utile pentru a îi susţine să devină adulţi împliniţi.
Jacques Salomé spune că părinţii au de îndeplinit patru roluri: Mamă, Mămică, Tată, Tătic. Dacă acestea sunt manifestate în mod echilibrat şi potrivit nevoilor copiilor, permit ca aceştia să se dezvolte într-un mod armonios şi să devină persoane independente, care vor avea şanse sporite de reuşita în viaţă. „Pe relaţia părinte-copil se construieşte tot ce este un om, felul în care părintele comunică cu un copil îl va ajuta să crească autonom, independent, cu încredere în el”, argumentează Claudia Jimeno, psiholog, consultant şi trainer în comunicare relaţională în metoda ESPERE.
Funcţia Mămică / Tătic
• Este cea prin care părintele dă, oferă îngrijiri, atenţie, timp, disponibilitate • Este şi funcţia prin care primeşte ceea ce vine de la copil (primele gângureli, zâmbete, cadouri, îmbrăţişări, plânsete, cereri, crize, etc.)
• este funcţia care spune «DA» la a manca o ciocolata întreagă de ziua lui, «DA» la a rămâne 10 minute în parc, care spune «ce frumos desen ai făcut» chiar dacă nu înţelege nimic din desen. zice «Bravo», apreciază eforturile pe care copilul le face. Copilul se simte astfel apreciat, ascultat, valorizat, existent.
Funcţia Mamă şi Tată
• îl va ajuta pe copil să se integreze în societate şi să îşi cucerească independenţa • Prin aceasta funcţie părintele îi cere copilului: să se spele, să se îmbrace, să aibă camera curată) « Iţi cer să iţi faci patul » ; «Iţi cer să te speli pe dinţi » ; «Iţi cer să vii la masa »
• Tot aceasta funcţie este şi cea care refuza, care spune “Nu” : «Nu iţi dau voie să mergi singur cu bicicleta pe stradă.» « Nu iţi dau voie să o baţi pe sora ta».
• este mai puţin gratifiantă, pentru ca aduce restricţii, poate cauza conflicte Rolul acesteia este de a reduce treptat iluzia copilului că dorinţele lui sunt atotputernice şi ca mama şi implicit întreg universul îi stă la picioare.
Camera care îi aduce echilibrul
Exersarea acestei funcţii creează cadrul în care copilul îşi va realiza activităţile. În interiorul cadrului, pe care vi-l puteţi imagina sub forma unei camere, de exemplu, poate face tot ce vrea; în cadrul acestor reguli, adică doar în aceasta camera. El se poate juca în acest loc delimitat, unde este în siguranţă.
Atunci când nu există acest cadru, copilul se simte în nesiguranţă (ca o camera căreia îi lipsesc pereţii). Să ne imaginăm cum ne-am simţi noi, adulţi fiind, în mijlocul spaţiului dintre planete. O senzaţie similară ar avea un copil în lipsa cadrului stabilit în familie.
Exersarea acestui rol presupune fermitate, adică un ton sigur, calm şi senin, fără nervi, ţipete sau pedepse.
Pentru a ajuta copilul să crească armonios şi să devină un adult împlinit, va fi necesar ca părinţii să ştie să exprime în mod echilibrat cele două funcţii, pe de o parte, iar pe de altă parte ceea ce exprimă să fie în raport cu nevoile copilului de mamă, mămică, tată şi tătic.
Va invităm să vă desăvârşiţi în meseria de părinte cu ajutorul Metodei ESPERE® împreună cu Aleth Naquet, psiholog clinician, formată de Jacques Salomé, din nou în România în perioada 28 februarie – 3 martie.
– Centrul de Dezvoltare Personală AMANESER (România), cu sprijinul deosebit al lui Jacques Salomé, creatorul Metodei ESPERE® şi în parteneriat cu Centrul ADRES (Franţa), organizează următoarele evenimente de Comunicare Relaţională prin Metoda ESPERE®: – Conferinţa: Construieşte o relaţie sănătoasă cu copilul tău, 28 februarie 2013 – Workshop: Totul este limbaj. Ascultă! Cuvinte, emoţii, mesaje ale corpului, comportamente atipice, 2-3 martie 2013
Pentru mai multe detalii şi înscrieri:
www.amaneser.ro
e-mail: [email protected]
Tel: 021/327.54.45 / 0723.396.368
www.facebook.com/AlethNaquetInRomania
Răspunde-ne printr-un comentariu la acest articol sau scrie-ne la adresa [email protected] explicând în câteva fraze „Cum anume vrei să îmbunătăţeşti relaţia cu copilul tău anul acesta?”, până în data de 28 februarie, la ora 12.00.
Premiile constau în cinci invitaţii la conferinţa „Construieşte o relaţie sănătoasă cu copilul tău”, care are loc în data de 28 februarie 2013, de la ora 19.00 la 21.00, la Capital Plaza, sala Ion Mincu, şi o invitaţie la workshopul: „Totul este limbaj. Ascultă! Cuvinte, emoţii, mesaje ale corpului, comportamente atipice”, organizat în 2-3 martie 2013, orele 9 – 18, str. Stefan Luchian nr. 13, al cărui cost este în mod normal de 190 de euro.