Sari la conținut

Condimentul care ne pune VIAȚA în pericol. Risc de deces

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Mulți dintre noi facem o greșeală majoră aproape la fiecare masă. Adăugăm în plus un condiment care ne pune viața în pericol. Experții avertizează: Risc de a muri prematur.

Condimentul care ne pune VIAȚA în pericol. Risc de a muri prematur

Este vorba despre SARE. Adăugat în plus în mâncare la masă prezintă un risc mare de a muri prematur din orice cauză, potrivit unui studiu efectuat pe mai mult de 500.000 de persoane, publicat luni, 11 iulie, în European Heart Journal.

În comparație cu cei care nu adăugau niciodată sau rareori sare, cei care adăugau întotdeauna acest condiment în mâncare aveau un risc cu 28% mai mare de a muri prematur. În populația generală, aproximativ trei din o sută de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani mor prematur. Riscul crescut de a adăuga întotdeauna sare în alimente, observat în studiul actual, sugerează că încă o persoană la fiecare sută poate muri prematur în această grupă de vârstă.

Speranță de viață mai mică în rândul persoanelor care adăugau întotdeauna sare

În plus, studiul a constatat o speranță de viață mai mică în rândul persoanelor care adăugau întotdeauna sare, în comparație cu cele care nu adăugau niciodată sau rareori sare. La vârsta de 50 de ani, 1,5 ani și 2,28 ani au fost scăzuți din speranța de viață a femeilor și, respectiv, a bărbaților care adăugau întotdeauna sare în mâncare, în comparație cu cei care nu adăugau sare niciodată, sau rar.

Cercetătorii, conduși de profesorul Lu Qi, de la Școala de Sănătate Publică și Medicină Tropicală a Universității Tulane din New Orleans, SUA, spun că descoperirile lor au mai multe implicații pentru sănătatea publică.

„Din câte știu eu, studiul nostru este primul care evaluează relația dintre adăugarea de sare în alimente și moartea prematură”, a spus el. „Acesta oferă dovezi noi pentru a susține recomandările de modificare a comportamentelor alimentare în vederea îmbunătățirii sănătății. Chiar și o reducere modestă a aportului de sodiu, prin adăugarea de mai puțină sare sau fără sare în alimente la masă, este posibil să aibă ca rezultat beneficii substanțiale pentru sănătate, în special atunci când este realizată în rândul populației generale.”

Evaluarea aportului global de sodiu este dificil de evaluat, deoarece multe alimente, în special cele pregătite și procesate, au un nivel ridicat de sare adăugată înainte de a ajunge pe masă. Studiile care evaluează aportul de sare prin intermediul testelor de urină iau adesea doar un singur test de urină și, prin urmare, nu reflectă neapărat comportamentul obișnuit.

În plus, alimentele cu un conținut ridicat de sare sunt adesea însoțite de alimente bogate în potasiu, cum ar fi fructele și legumele, care ne fac bine. Se știe că potasiul protejează împotriva riscului de boli de inimă și de boli metabolice, cum ar fi diabetul, în timp ce sodiul crește riscul unor afecțiuni precum cancerul, hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral.

Din aceste motive, cercetătorii au ales să analizeze dacă oamenii au adăugat sau nu sare în alimente la masă, independent de orice sare adăugată în timpul gătitului.

„Adăugarea de sare în alimente la masă este un comportament alimentar comun care este direct legat de preferința pe termen lung a unui individ pentru alimentele cu gust sărat și de consumul obișnuit de sare”, a declarat profesorul Qi. „În dieta occidentală, adăugarea de sare la masă reprezintă 6-20% din aportul total de sare și oferă o modalitate unică de a evalua asocierea dintre aportul obișnuit de sodiu și riscul de deces.”

Riscurile au fost ușor reduse la cei care au consumat foarte multe fructe
Cercetătorii au analizat datele de la 501.379 de persoane care au participat la studiul UK Biobank. Atunci când s-au alăturat studiului, între 2006 și 2010, participanții au fost întrebați, prin intermediul unui chestionar cu ecran tactil, dacă adaugă sare în alimente (niciodată/rareori, uneori, de obicei, întotdeauna sau preferă să nu răspundă).

Cei care au preferat să nu răspundă nu au fost incluși în analiză. Cercetătorii și-au ajustat analizele pentru a lua în considerare factorii care ar putea afecta rezultatele, cum ar fi vârsta, sexul, rasa, deprivarea, indicele de masă corporală (IMC), fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, dieta și afecțiunile medicale, cum ar fi diabetul, cancerul și bolile inimii și ale vaselor de sânge. Aceștia au urmărit participanții timp de o perioadă mediană de nouă ani. Decesul prematur a fost definit ca fiind decesul înainte de vârsta de 75 de ani.

Pe lângă faptul că a constatat că adăugarea permanentă de sare în alimente este legată de un risc mai mare de deces prematur din toate cauzele și de o reducere a speranței de viață, cercetătorii au constatat că aceste riscuri au avut tendința de a fi ușor reduse în cazul persoanelor care au consumat cele mai mari cantități de fructe și legume, deși aceste rezultate nu au fost semnificative din punct de vedere statistic, scrie Science Daily.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel