Sari la conținut

Condimentul care protejează creierul şi previne Alzheimerul

Alzheimerul este cea mai frecventă formă de demenţă şi chiar dacă cercetătorii sunt aproape de descoperirea unui leac, tot prevenţia este cea mai bună armă. Nimic mai simplu, tot ce trebuie să faceţi este să adăugaţi în cafeaua de dimineaţă un praf de scorţişoară.

Potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Alzheimer’s Disease, 2 compuşi din scorţişoară care dau acestui condiment un gust dulce caracteristic ar putea oferi creierului o anumită protecţie împotriva maladiei Alzheimer.

Cercetătorii de la Universitatea California din Santa Barbara au descoperit că doi compuşi din scorţişoară, aldehidă cinamică şi epicatechin, pot să oprească procesul de formare a plăcilor de proteină TAU – care declanşează această maladie neurodegenerativă – la nivelul creierului.

Proteinele TAU formează acumulări şi depozite odată cu înaintarea în vârstă, iar pacienţii cu Alzheimer prezintă mai multe astfel de depozite în comparaţie cu persoanele sănătoase. Oamenii de ştiinţă au descoperit, în teste de laborator, că aldehida cinamică previne aceste acumulări de proteine, prin protejarea contra stresului oxidativ.

„Luaţi ca exemplu arsurile solare, o formă a stresului oxidativ”, a declarat coordonatorul studiului Roshni Graves. „Dacă porţi o pălărie, poţi să îţi protejezi faţa şi capul de oxidare. Într-un anumit sens, adelhida cinamică este un fel de pălărie”, a mai spus Roshni Graves.

Totuşi, savanţii americani consideră că mai au „mult drum de parcurs înainte de a şti cu certitudine că această metodă va funcţiona şi pe oameni”. De aceea, oamenii nu ar trebui să încerce să consume cantităţi mari de scorţişoară, dincolo de cantităţile obişnuite din alimente, încercând să evite maladia Alzheimer.

Scorţişoara ar putea avea şi alte efecte benefice, nu doar asupra sănătăţii creierului – alte studii au indicat faptul că această substanţă poate să scadă glicemia persoanelor cu diabet de tipul 2, atunci când este administrată ca supliment pe lângă tratamentul standard, afirmă cercetătorii de la Mayo Clinic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel