Sari la conținut

Condimentul rege, cel mai important în UE. Reduce riscul de infecții, stimulează creșterea celulelor noi și previne îmbătrânirea

condimente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
condimente recomandate diabeticilor

Condimentul rege, cel mai important în UE. Reduce riscul de infecții, stimulează creșterea celulelor noi și previne îmbătrânirea.

Potrivit datelor Eurostat, regele condimentelor importate în Uniunea Europeană (UE) este ghimbirul. Țările UE au cumpărat 397.000 de tone de condimente din țări terțe în 2022, ghimbirul fiind pe locul 1 cu 122.900 de tone.

Urmează în clasament piperul roșu (109.800 t) și piperul negru (62.900 t). Scorțișoara și turmericul ocupă locul al patrulea și, respectiv, al cincilea.

China este cel mai mare furnizor al UE – 38% dintre condimente provin de acolo. Cu toate acestea, există o „specializare” geografică – peste jumătate din piperul negru, de exemplu, provine din Vietnam. 77% din turmericul din mâncărurile europene provine din India. 37% din scorțișoară este indoneziană. China predomină la importul de ghimbir (54%) și de piper negru (72%).

beneficiile ghimbirului pentru sanatete
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

Ghimbirul, cel mai căutat condiment importat în Europa

Această statistică, potrivit RADOR, este completată de un alt număr interesant: Rusia este lider în importul de semințe de coriandru în UE cu o cotă de piață de peste 50%.

Trebuie remarcat faptul că europenii folosesc din ce în ce mai mult semințe „străine” în bucătărie și în medicină. Greutatea condimentelor importate din terțe state a crescut cu peste 57% în 10 ani, arată datele Eurostat.

  • Recordul aici este deținut și de ghimbir cu o creștere de 149% a cantității față de 2012.
  • Turmericul este pe locul al doilea cu o creștere de 142%.

Unul dintre motivele interesului crescut al europenilor pentru aceste două plante, pe lângă gustul și aroma lor unică, este legat de proprietățile lor medicinale.

Ghimbirul a devenit foarte popular și căutat în timpul pandemiei, ca ajutor împotriva coronavirusului. Ambele condimente conțin substanțe care au efecte antibacteriene și antioxidante.

Sunt folosite în medicina naturală și cosmetică, deoarece se crede că reduc riscul de infecții, stimulează creșterea celulelor noi și previn semnele de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și petele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel