Sari la conținut

Conf.dr. Victor Costache: „Nu pot să mă uit în ochii pacienților și să le spun că dacă nu au 5.000 de euro pentru operație sunt condamnați”

Plătim o viață-ntreagă la asigurările medicale, dar când e să avem nevoie de tratamente mai complicate, dacă nu se poate în spitalele de stat, statul preferă să cheltuie sute d emii de euro ca să te operezi în strinătate, deși multe intervenții se pot face foarte bine la spitalele private din România. De ce? Conf.dr. Victor Costache explică, pentru Doctorul zilei, piedicile pe care sistemul și le pune singur

Dana Lascu

Dacă Doamne-ferește ai nevoie de o operație complicată, în caz că ai noroc neresperat poate ajungi să fii tratat în străinătate, indiferent dacă în propria-ți țară există clinici private unde ai putea fi salvat. Reputatul chirurg spune că de vină e sistemul, care e creat de asemenea manieră încât să împiedice accesul românilor la serviciile de sănătate din privat, dacă nu sunt dispuși să scoată ei înșiși bani din buzunar. Vorbim de intervenții cardio-vasculare care salvează vieți.

– Doctorul zilei: De ce ați ales să practicați medicină inimii la Sibiu?

– Conf.dr. Victor Costache: Regiunea centru, regiunea Sibiului e o regiune frumoasă, bine dezvoltată, cu un spital de înaltă calitate, cu foarte bune dotări, cu personal înalt calificat, care tocmai se deschidea pentru a deservi populația care nu avea acces medicina cardiovascularpă. Rata de infarct în regiunea Sibiului este cea mai mare din România și în plus știm foarte bine că România trimite foarte mulți pacienți în străinătate ca să fie tratați pe bani aberant de mulți. România este, din acest motiv, o pată neagră pe obrazul Europei, numărul 1 în mortalitate prin boli cardiovasculare. 58% din decese la românii sunt datorate bolilor cardiovasculare. Dacă luăm toate tipurile de cancer la un loc, abia fac 20%.

Nu suntem tratați, deși banii îi dăm

– E vorba de mult discutata subfinanțare?

– Da. E un fel de genocid îndreptat împotriva poporului român care ar putea fi oprit foarte simplu. Din nefericire, din miliardul Casei de Asigurări, care nu este al ei, că CNAS nu are un ban, este miliardul nostru, care ni se ia în fiecare an din salriu, deci din salariile noastre, s-a decis să se aloce bolilor cardiovasculare de către conducerea acestei instituții numai 25 de milioane de euro prin programul național, iar restul miliardului se disipează în alte direcții.

– Vorbim de prevenție sau de chirurgie?

– Noi vorbim aici de programe curative care pot salva vieți. Pacientul, dacă face un infarct, nu mai are nevoie de prevenție. Are nevoie să acționăm acum, asta trebuie să facem ca să salvăm oamenii care se aliniază la o ușă și noi nu-i putem trata.

Prea ieftini pentru a scăpa cu viață

– De ce? Pentru că statul nu plătește prețul cerut de privat?

– Trăim într-o lume a mondializării, a globalizării. Cum e la mașini, dacă un Duster sau un Logan care este făcut în România costă aici 7.000 de euro, în Germania costă poate 8.000 de euro. La fel o intervenție care este făcută în Germania pe același domeniu va fi, să spunem, cu 20% mai ieftină în România, dar nu poate să revină cu 90% mai ieftin, este ceva aberant. Pentru că toate materialele acestea sunt produse în străinătate. (…) În loc să încurajăm oamenii și spitalele să lucreze împreună, să lupte împotriva acestui flagel, se discriminează spitalele private, care nu sunt luate în considerare. (…) Spitalele private nu au nevoie de finanțare, fiindcă nu au nevoie ca statul român să le cumpere nimic, ei au nevoie să se respecte legea. Legea Sănătății din România, Legea 95, spune că banii care se duc în Europa trebuie să urmeze pacientul. Dumneavoastră, dacă ați avea nevoie de o intervenție chirurgicală cardiovasculară, și eu pot avea nevoie, nu știm ce ni se poate întâmpla, am cotizat o viață la casa de asigurări și nu veți putea să veniți să vă operez eu.

-Decât dacă plătesc tot din buzunar?

– Da. Lucru care este neprincipial european și contra legii. Am organizat, ca președinte al Comisiei de chirurgie cardio-vasculară, împreună cu cele de Cardilogie și de Chirurgie vasculară, deci am fost toți trei președinții comisiilor, cu societatea Română de Chirurgie Vasculară și cu alți colegi care s-au alăturat luptei, o conferință de advocacy în iulie în care au fost invitați, a fost o conferință care se adresa mass media și factorilor politici din domeniul sanitar. În afară de fostul președinte al CNAS, domnul Bușoi, n-a venit nimeni, deși am făcut-o lângă Ministerul Sănătății. Toată lumea vorbește de reforma sistemului, dar de fapt pe nimeni nu interesează.

Contează „casta”, nu pacientul

– Bine, dar ni se spune că e pacientul pus în centrul reformei

– Da, da, da! Nu e nimeni pus în centrul reformei! Se încearcă menținerea în continuare a privilegiilor castei care conduce sistemul. Pentru dreptul de a fi tratați unde vrem o să avem mult de luptat.

SECUNDAR

„Dorim să fim în Europa nu numai pe hârtie”

– Doctorul zilei: Aceste prețuri prea mici puse pe sănătate sunt marea problemă, de fapt?

– Conf.dr. Victor Costache: Noi avem programări pentru trei luni, nu mă înțelegeți greșit. Eu vreau să ajungem în România la o normalitate. Întorcându-mă după atâția ani, nu pot să accept ceea ce se întâmplă. Nu pot să mă uit în ochii oamenilor pe care-i văd în consultații și să le explic că ei trebuie să plătească 5.000 de euro, că ăsta e costul mediu al unei intervenții la noi, în condițiile în care ținem costurile la zero, adică spitalul nu câștigă nimic. Supraviețuim sperând să ajungem cândva în Europa și în domeniul sanitar. Deci, nu pot să mă uit în ochii lor și să spun trebuie să plătești 5.000 de euro pentru o intervenție care le salvează viața și că dacă nu au 5.000 de euro sunt condamnați. (…) Deci, asta este misiunea mea, nu să creez ceva pentru mine. Vreau să creez o normalitate până când o să fiu dat afară din această comisie, pentru că am devenit extrem de vocal și, culmea, am găsit și colegi în toată țara care doresc același lucru. Dorim o normalitate, dorim să fim nu numai pe hârtie în Europa. Dorim să putem aduce cu adevărat servicii oamenilor. În Franța dacă i-aș fi spus cuiva că are de plătit 5.000 de euro pentru o intervenție de by-pass, cred că se organiza o demonstrație publică și cădea Guvernul. Acolo au dreptul să fie tratați.

Decontăm ce e scump, restul nu contează

-Și, totuși, sunt o grămadă de tratamente scumpe care se decontează, români trimiși în străinătate la operații…

– Da, în general tot ce este bulină scumpă se decontează foarte ușor. Tot ce este tratament în străinătate, la fel, de Casa de Asigurări. Da, tot ce implică un schimb rapid de bani, înțelegeți, se decontează foarte rapid și fără probeme. Acolo unde trebuie să salvezi viața unui om printr-o procedură complicată unde schimbul de bani este mai puțin evident, atunci nu ne interesează să finanțăm zona respectivă. (…)

– Adică acționezi doar pe cazuri punctuale, hai să dăm repede bani..

– Da. (…) Vedeți sunt, se anunță și se promovează false crize. În nu știu ce spital a căzut un perete e o dramă, dar de fapt asta e adevărata dramă, deturnarea banilor românilor de către asigurările de sănătate.

„Soluții există. Vă dau eu trei, care se pot aplica peste noapte. Totul e să se vrea!”

– Doctorul zileri: Ca să se rezolve situația aceasta de ce este nevoie?

– Conf.dr. Victor Costache: Practic sunt trei măsuri care se pot lua mâine – asta a fost și concluzia conferinței de la București-, care nu implică niciun cost și care pot schimba radical fața sănătății în România. Prima măsură este accesul nediscriminatoriu al dumneavoastră, al pacientului, la orice structură medicală și medic cu liberă practică din această țară. Oprirea discriminării. Sunt discriminate și spitalele publice între ele. S-au creat programe publice de sănătate numai pentru anumite spitale. Vă dau ca exemplu, profesorul Horațiu Suciu care conduce Centrul de boli Cardio-Vasculate din Târgu Mureș nu are acces la patru programe de boli cardio-vasculare majore, care se țin numai pentru cineva din București. Deci, discriminarea există. Există, apoi, o discriminare enormă către sistemul privat, dar există o discriminare mare și în sistemul public pentru a se menține privilegiul unui sau altuia.

Actul medical trebuie decontat la justa valoare

– A doua măsură?

– Ameliorarea dceontării actului cardio-vascular. Cum spuneam, dacă decontarea cazului rezolvat, în Franța, pentru o intervenție cardiacă de bază este undeva în jur de 15.000 de euro, în România a ajuns la 1.400 de euro, de 10 ori mai mică. Am adus specialiști din toată Europa care și-au prezentat decontările! Și când se pregătea introducerea discului clasic, „noi suntem mici, suntem români, n-avem bani”, au venit specialiștii din Republica Moldova și din Bulgaria care au prezentat cum aceeași intervenție la ei. Se decontează cu 6.000 de euro în Moldova și cu 9.000 de euro în Bulgaria. Deci, iată, ce decalaj s-a creat față de vecinii noștri, la care de multe ori ne uităm de sus, cu superioritarte. Deci, decontarea reală a actului medico-chirurgical pe bolile cardiovasculare.

Nu mai lăsați medicii tineri să plece

-A treia măsură?

– Stoparea hemoragiilor de specialiști, de tineri medici. În momentul de față, din 2008 până în 2016, peste 22.000 de medici au păsărit țara, conform Raportului Băncii Mondiale, care este o instituție serioasă. Pentru asta am semnalat domnului ministru, toate cele trei comisii, împreună cu societatea omână de profil, actualizarea imediată a ordinului de formare a medicilor rezidenți, Ordinului 1421 din 2007, care a rămas blocat de acum 10 ani. Deci, practic, de atunci au mai fost construite 100 de spitale, inclusiv de stat, în care tinerii medici rezidenți nu au voie să se formeze, în acele spitale noi, deși există profesori universitari, conferențiari, cadre didactice cu funcții de predare. În schimb le sunt recunoscute automat stagiile chiar și în clinici minore din afară. Așa se încurajează exportul tinerilor medici care sunt formați cu cheltuiala noastră în afară. Deoarece, săracii, nu-și doresc să rămână într-o instituție vetustă, care se dărâmă pe ei. Și atunci, nu pot merge la Spitalul 9 din București, da, care s-a creat, unde sunt trei conferențiari, doi profesori universitari? Nu, pentru că este spital privat! Și nu-i lasă doamna de la resurse umane din Ministerul Sănătății, și atunci ei se duc în orice clinică de mâna a treia din orice țară europeană. Lucrând acolo, evident, se creează legături, se creează prietenii și, evident, rămân acolo! Uite așa ne împușcăm singuri în picior. Sunt trei măsuri care se pot lua mâine, care nu costă niciun ban, fiindcă pacienții sunt aceiași.

„În medicină, mizeria ascunsă sub preș înseamnă morți”

-Doctorul zilei: Decontarea intervențiilor se decide cum?

-Conf. Dr. Victor Costache: Noi le-am făcut recomandări, dar Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu le ia în considerare. Ei știu mai bine. Spun că au o comisie de experți, care, de fapt, nu există. Au de fapt un singur om, care nu a ajuns acolo prin concurs, a fost numit acolo pe criterii subiective de prietenii și asta e discuția – avem un om care a decis să nu dea. Dar acel om cine este? Cum a ajuns acolo? Ce CV are? Ar trebui ca cei care decid politica CNAS în domeniu să ocupe acel post prin concurs. Da? Deci, dacă girezi un miliard de euro trebuie să ocupi acel post cu o anumită responsabilitate, să fie un concurs deschis național.

-E un fel de alt ministru acolo?

-Da, exact. Aici sunt multe investigații de făcut, este multă mizerie sub preș și mizeria sub preș în medicină înseamnă morți, și mor copii. Mor copiii nenăscuți, mor cetățeni de toate vârstele.

-În jurul spitalelor private s-a creat așa un soi de teamă: te duci acolo, trebuie să plătești mult. Dar înțeleg că sunt și fundații care ajută cazurile sociale..

– Da, facem cazuri socile, dar visteria fundației e goală, se umple puțin – o golim imediat. Viețile nu se salvează doar așa, din mila altuia.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel