Sari la conținut

Conflictul Raed Arafat – Alexandru Rafila escaladează, Schimb de replici dure între cei 2! Miza?

Conflictul Raed Arafat – Alexandru Rafila prinde noi proporții, aceștia atacându-se prin declarații de presă.

Potrivit lui Rafila, Serviciul Medical de Urgență ar trebui să treacă în subordinea Ministerului Sănătății. Acest lucru ar însemna ca Arafat să nu mai fie la șefia SMURD.

„Mă bucur că avem parteneri profesionişti la nivelul Departamentului pentru Situaţii de urgenţă. Este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar în mod evident discutăm despre o activitate medicală iar responsabilitatea – atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice – este a Ministerului Sănătăţii.

Sunt partenerii noştri, SMURD este o structură a DSU care şi-a făcut foarte bine datoria. Eu întotdeauna le voi mulţumi public pentru tot ceea ce au făcut şi pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii pe care le oferă, de urgenţă prespitalicească sau unităţi de primiri urgenţe sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcţionează separat.

Ele trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul acesta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român, care nu trebuie să ţină cont de persoanele care ocupă într-un moment sau altul o poziţie de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să ţină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate. Nu aş vrea să fie interpretat într-un fel ceea ce am spus eu”, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Pe de altă parte, Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din MAI a declarat că nu vede de ce s-ar strica ceva construit.

„Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa – cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare – şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit”, a declarat Raed Arafat, care s-a aflat astăzi la Braşov, cu prilejul inaugurării noii clădiri a UPU-SMURD.

„Mergem mai departe pe un model integrat. Cu ministerul Sănătății se colaborează, dar coordonarea este într-un singur singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul”, a adăugat acesta.

El a subliniat că nu vede niciun motiv pentru această „ruptură”.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: