Sari la conținut

Conopida ţine la distanţă cele mai necruţătoare boli

Conopioda conţine numeroase vitmaine şi este cunoscută pentru proprietăţile sale anticancerigene datorită conţinutului de indol-3- carinol şi sulforan, benefic pentru combaterea cancerului de plămâni ori prostată. De asemenea, artrita reumatoidă poate fi combătută cu ajutorul acestei legume.

Protejeaza împotriva mai multor tipuri de cancer

Conopida împiedică formarea celulelor canceroase şi, în cazul în care acestea s-au format deja, le elimină. La fel ca varza, cu care se înrudeşte, această legumă conţine izotiocianaţi şi sulforafan. Aceste două substanţe stopează evoluţia diferitelor forme de tumori.

Efectele sunt foarte importante împotriva cancerului de sân, de colon, pulmonar, dar şi a celui ovarian sau de prostată.

Purifică ficatul
Alt beneficiu al consumului de conopidă este acela că detoxifică ficatul datorită conţinutului de glucosinolaţi şi tiocianaţi (inclusiv sulforafan şi izotiocianat). Aceste substanţe ajută ficatul să neutralizeze substanţele toxice.

Îmbunătăţeşte sistemul cardiovascular

Pe lângă faptul că protejează împotriva foarte multor tipuri de cancer, conopida are importante beneficii şi asupra sistemului cardiovascular.

În concentraţii foarte mici, fitonutrientul indole-3-carbinol care se găseşte în legumele din familia cruciferelor, ajută la scăderea colesterolului rău.

De asemenea, asigură o protecţie eficientă împotriva poliartritei şi îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului cardiovascular. Din acest motiv, cardiacii e bine să mănânce cât mai des conopidă.

Protejeaza impotriva artritei reumatoide

Datorita continutului ridicat de vitamina C, conopida protejeaza impotriva poliartritei, o forma de artrita reumatoida prezenta la doua sau mai multe articulatii.

Studii prezenate in „Analele bolilor reumatice” si efectuate pe mai mult de 20.000 de persoane arata ca cei care consuma alimente sarace in vitamina C sunt mai expusi de trei ori sa dezvolte artrita reumatoida, fata de cei care consuma legume bogate in vitamina C.

Este săracă în calorii şi potoleşte foamea
Această legumă nu îngraşă – are doar 20 de calorii la 100 g – şi este un foarte bun inhibitor al apetitului, fiind excelentă în diete. Printre beneficiile pe care le aduce conopida pentru organism se mai numără conţinutul ridicat de fibre (3,35 g la 100 g de legumă) şi laxative zaharoase, utile pentru stimularea tranzitului intestinal. Conopida albă conţine magneziu (11,16 mg), mangan – rar întâlnit în legume într-o cantitate aşa de mare (0,17 mg), calciu (22 mg) şi potasiu (178,1 mg).
Alte substanţe pe care le regăsim în minusculele, dar multele bucheţele ale conopidei sunt: vitamina C (46 mg la 100 g), vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 şi B9 (toate în proporţii care o fac o adevărată şi naturală pilulă de complex B).
Această legumă poate fi folosită gătită sau murată. Dacă o preparaţi cu multă grăsime îşi pierde toate proprietăţile benefice, de aceea este recomandat să fie fiartă sau gratinată. Dacă nu s-a folosit toată conopida la gătit, este indicat să se păstreze la rece, împachetată în folie, dar numai pentru scurt timp.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel