marți, august 9, 2022

Adulții cu hipotiroidism pot prezenta un risc mai mare decât populația generală pentru demență, mai ales dacă primesc terapie cu hormoni tiroidieni, sugerează un nou studiu.

Lucrarea în cauză, realizată de o echipă internațională și publicată în revista de specialitate Neurology, constă în analiza dosarelor medicale a aproape 8.000 de adulți (cu vârsta medie de 75 de ani) cu diagnostic recent de demență.

Te-ar mai interesa: Anunțul autorităților despre nivelul de radiații d...

Risc cu până la 81% mai mare

Această creștere, după cum se poate deduce din rezultate, nu este deloc banală: aparent, după ajustarea pentru unii factori de sănătate și demografici care ar putea influența rezultatul, persoanele care au suferit de hipotiroidism aveau totuși un risc mai mare cu 81% de demență decât populația generală.

Carnea roșie este recomandată atât pentru hipertiroidie, cât și pentru hipotiroidie.

Asta nu e tot! Cei care au primit terapie de substituție cu hormoni tiroidieni au înmulțit cu trei riscul celor care nu au primit-o.

Pe baza acestui fapt, autorii concluzionează că testele funcției tiroidiene ar trebui efectuate la adulții care prezintă tulburări de memorie sau alte semne de demență și subliniază importanța identificării tulburărilor tiroidiene și a restabilirii funcției glandei tiroide cât mai curând posibil pentru a reduce riscul. a mai multor afecțiuni medicale diferite, inclusiv demența.

Te-ar mai interesa: Artrita reumatoidă: Încercați aceste remedii atunc...

Confirmarea unei suspiciuni

Existau deja unele dovezi care indică o relație între tulburările glandei tiroide și riscul de demență. De fapt, în ultimele decenii, a fost explorat efectul hormonilor tiroidieni T3, T4 și al hormonului de stimulare a tiroidei, mai ales că s-a manifestat în hipotiroidismul subclinic. Până acum, însă, rezultatele în acest sens au fost neconcludente.

În acele țări cu diete bogate în iod, prevalența hipertiroidismului și hipotiroidismului este între 0,2% și 1,3% și, respectiv, între 1 și 2%, afectând preponderent femeile. Mai mult, incidența tinde să crească odată cu vârsta, ajungând la 7% în grupul de populație între 85 și 89% ani.

Te-ar mai interesa: Ce probleme se pot rezolva prin hipnoză: Poți culc...

Trebuie remarcat, totuși, că nu a fost găsită nicio asociere între hipertiroidism și riscul de a dezvolta demență și nici între hipotiroidismul care apare ca urmare a tratamentului pentru hipertiroidism și demență.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private