marți, iunie 28, 2022

Boala renală cronică, deși este una „silențioasă”, fără simptome evidente, duce la acumularea reziduurilor în organism și, în unele cazuri, chiar la infarct miocardic

Elena Oceanu

Existenţa unei boli cronice renale la un individ înseamnă că rinichii acestuia nu mai funcţionează normal de o perioadă mai lungă de timp. În mod obiş- nuit, rinichii îndepărtează reziduurile toxice din sânge. De asemenea, ei ajută la menţinerea balanţei dintre fluidele şi sărurile din organism, denumite electroliţi. Reziduurile și fluidele din organism aflate în exces sunt eliminate sub forma urinei. Atunci când rinichii sunt deteriorați, reziduurile se adună în organism și produc o stare de rău. Fiecare rinichi are aproximativ un milion de filtre mici, denumite nefroni. Atunci când nefronii sunt deteriorați și nu mai funcționează, cei rămași sănătoși preiau și funcția acestora. Dacă deteriorarea continuă, din ce în ce mai mulţi nefroni devin nefuncţionali până la momentul în care rinichiul nu îşi mai poate îndeplini funcţia. Diverse studii au arătat că afecțiunile renale cronice reprezintă un factor de risc independent pentru mortalitatea de orice cauză și mortalitatea cardiovasculară în populația cu risc crescut, precum și pentru apariția infarctului miocardic. Mecanismul acestei asocieri nu este pe deplin elucidat, dar, o explicaţie posibilă poate fi faptul că o reducere a funcției renale poate fi asociată cu alți factori de risc (cum ar fi modificările de coagulare, de profil lipidic, disfuncția endoteliului vascular, homocisteina, prezența anemiei și inflamatia. Pe de altă parte, insuficienţa renală poate fi urmarea unei afecţiuni cardiovasculare cronice, aşa cum este hipertensiunea arterială. De asemenea, se consideră că prezența insuficienței renale exacerbează efectul factorilor de risc cardiovascular, promovând astfel procesul de ateroscleroză. Simptome Majoritatea indivizilor care dezvoltă boală renală cronică nu au iniţial simptome. Acest fapt este cunoscut ca faza silenţioasă a bolii.

Te-ar mai interesa: Băutura aurie care scade glicemia! Este indicată a...

Odată cu deteriorarea masivă a funcției renale pot să apară: – cantitate de urină eliminată/zi mai mică decât în mod normal; – edeme (acumularea de lichide în interiorul ţesuturilor); – oboseală; – scăderea apetitului sau scăderi inexplicabile în greutate ; – greaţă, vărsături; – somnolenţă sau insomnii; – dureri de cap sau scăderea capacităţii de concentrare.

„Situaţia bolilor cronice de rinichi este una îngrijorătoare. În România se înregistrează un ritm prea rapid de creștere a numărului bolnavilor de rinichi care sunt tratați prin dializă, în comparație cu alte țări europene. Românii trebuie să conștientizeze faptul că a avea grijă de rinichii noștri trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Punctele esenţiale pentru prevenirea şi tratarea cu succes a bolilor de rinichi sunt diagnosticarea şi tratarea timpurie. Consecințele ignorării bolilor cronice de rinichi sunt extrem de grave. Reducerea progresivă a capacității funcționale a rinichiului duce, în final, la necesitatea dializei sau chiar a transplantului renal”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, medic primar medicină internă- nefrologie.

Te-ar mai interesa: Simptomele și semnele insuficienței cardiace. Medi...

Recomandare

La apariția primelor simptome ale unei boli de rinichi, nu tratați cu indiferență, adresați-vă de urgență medicilor de specialitate de la Clinica ExMedica pentru stabilirea diagnosticului, investigațiile necesare și a tratamentului corespunzător și bine condus. > Prof. Dr. Mihai VOICULESCU – medic primar medicină internă Program marți 12.30 – 15.00 și Joi 12.30 -15.00 > Dr. Mariana MIHĂILĂ – medic primar medicină internă Program marți 16.00 – 20.00 și Joi 16.00 – 20.00 > Conf. Univ. Dr. Mihai HARZA – medic primar urolog Program joi 17.00 – 20.00 > Dr. Robert LAZĂR – medic primar urolog Program joi 16.00 – 20.00 > Dr. Valentin MITROI – medic specialist urolog Program joi 18.00 – 20.00 > Dr. Sebastian VOINEA – medic primar urolog Program joi 19.30 – 20.00

Te-ar mai interesa: Medic: aceasta este cea mai întâlnită tulburare ca...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private