Sari la conținut

Conservele, un pericol! Care sunt semnele de alarmă și ce boli declanșează

Cercetătorii americani au investigat efectele alimentelor ultra-procesate precum pizza, pâinea albă și ciocolata asupra performanței cognitive la adulții în vârstă. Iar rezultatele sunt înfricoșătoare.

Conservele, un pericol! Care sunt semnele de alarmă și ce boli declanșează

Potrivit Medical News Today, un studiu recent a observat că alimentele ultra-procesate sunt asociate cu limbajul redus și funcția executivă la adulții în vârstă, care nu au boli cronice.

Cercetarea a indicat că reducerea consumului de alimente ultra-procesate poate preveni declinul cognitiv și, de asemenea, poate reduce riscul de demență.

În Statele Unite, alimentele ultra-procesate reprezintă 57% din aportul de energie în rândul populației adulte și 67% din aportul de energie în rândul copiilor și adolescenților. În același timp, alimentele ultra-procesate, care fac parte din ce în ce mai des din alimentația oamenilor, îi fac să simtă nevoia de a mânca din ce în ce mai mult.

Citeste si:

Consumul crescut de alimente ultra-procesate este legat de calitatea nutrițională redusă a dietelor și de afecțiuni cronice, inclusiv obezitate, afecțiuni metabolice și boli cardiovasculare.

Concluzia cercetătorilor

Oamenii de știință au investigat efectele acestor alimente asupra performanței cognitive la adulții în vârstă.

Așadar,  consumul acestor alimente ultra-procesate a fost legat de performanțe mai slabe la testele cognitive ale limbajului și ale funcției executive în rândul celor fără afecțiuni cronice. De asemenea, s-a observat că scăderea consumului de UPF poate ajuta la îmbunătățirea capacității cognitive. Pentru studiu, cercetătorii au examinat date de la 2.713 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani.

Participanții au fost supuși la diferite teste cognitive și le-a fost evaluat aportul alimentar. Astfel, s-a constatat că un consum frecvent de alimentele ultra-procesate a fost asociat cu o performanță mai slabă la testele de fluență verbală, care evaluează limbajul și funcția executivă.

Risc de cancer

Un studiu din 2020 a evaluat asocierea dintre consumul de alimente ultra-procesate și riscul de apariție a cancerului. Grupul supus examinării a inclus 104.980 de participanți (vârsta medie de 42,8 ani) cărora le-au fost analizate obiceiurile alimentare.

Consumul de alimente procesate și ultra-procesate a fost asociat cu o creștere a riscului de apariție a cancerului cu 10%, în timp ce riscul de a dezvolta cancer la sân părea mai crescut cu 11%. Rezultatele studiului au fost publicate în British Medical Journal.

Alimente ultra-procesate

Alimentele procesate includ, de obicei, două sau trei ingrediente. Aceste alimente sunt legumele conservate, brânza, iaurtul simplu

Acesta nu conțin alimente întregi, sunt supuse mai multor procese industriale și conțin ingrediente, inclusiv arome, coloranți și aditivi cosmetici. Iată câteva exemple: ciocolata, mâncăruri pre-preparate, cum ar fi pizza, pastele și cerealele pentru micul dejun.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.