Sari la conținut

Constanța, noua Mecca a bolnavului român. Ce se poate trata în camera hiperbară

O sedinta la barocamera costa 400 de lei. Asigurările nu acopera costurile

Feri Predescu

Oxigenoterapia hiperbară e disponibilă în România de aproape 4 ani cu un succes peste aşteptările celui care a îndrăznit să rişte să-i dea drumul fără niciun ajutor din partea statului.
Ce înseamnă mai exact? Este un  tratament recunoscută pe plan mondial, în care pacientul aflat într-o barocameră inspiră oxigen pur la o presiune ridicată.
În România, tratamentul nu este decontat prin asigurări sau prin programele Ministerului Sănătații, deşi dr. Bogdan Cristian Ion, inițiatorului centrului, a făcut multe demersuri. Aşa că tratamentul poate părea scump pentru pacienţii care nu-şi pot permite să plătească 400 lei pe o singură ședință de oxigenoterapie. „Sunt foarte mulţi care ar vrea să vină, dar nu-şi permit, dar suficient de mulţi care îşi permit în aşa fel încât am barocamerele pline”, spune doctorul.

Scump, dar face banii

Așa că la hiperbara de la Constanţa este zilnic aglomerație: mame cu copii bolnavi, tineri, bătrâni, aşteaptă să intre la cura cu oxigen. Au boli diverse, necroze osoare, ischemie periferică, ulcere cutanate ca urmare a diabetului, insuficienţelor venoase, tromboflebitei, cistite, arsuri, fracturi, tulburări de percepție, surditate, migrene, pareze, autism etc. „Vine pacientul şi îi  spun că  într-adevăr terapia e scumpă, dar garantez că îl vindec şi dacă nu, îi dau banii înapoi”, spune medicul, care se declară sătul să mai lupte cu autorităţile.

Dr Bogdan Ion comunica cu pacientii din barocameră

Economie pentru bugetul sănătații

Paradoxul este însă că hiperbara, ca investiţie privată, ajută statul.„Programul naţional de  proteze pentru necrozele vasculare de cap femural, genunchi, se situează pe la 3.000 euro pe pacient în spital. Din 2009 până azi  am avut mai bine de 4.000 de necroze de şold şi de genunchi care s-au soldat cu vindecarea totală, mai puţin 20 de cazuri. Cu cei care s-au vindecat, dacă nu ar fi fost la noi, statul ar fi cheltuit pe ei în jur de 13 milioane de euro”. În afară de necroze, Centrul de Medicină Hiperbară are foarte mulţi copii cu paralizie cerebrală şi cu tulburări din spectrul autist. „Avem rezultate bune cu acești copii, dar avem și paralizii cerebrale,  accidente vasculare, cronice în general”, agaugă medicul. Și pentru că succesul centrului de la Constanța a fost atât de mare, de curând unul similar a fost deschis la Târgu Mureş.

Își tratează copilul cu bani donați de Neșu

Bătrânul Ermin Borgazi spune că se simte bine după şase şedinţe de oxigenoterapie: avea calcâiul pleznit după un accident cu căruţa. Şedinţele i le plăteşte fiul, un renumit medic din Constanţa.

Un băiețel cu grave probleme de sănătate în bratele unui medic al Centrului Hiperbar

Mii de cazuri rezolvate în patru ani
Andrei, un băiețel cu paralizie cerebrală râde fericit în brațele mamei: „Lupta a fost grea, însă după oxigenoterapie se simte din ce în ce mai bine”. Valentina Teodorescu din Timişoara este cu fiul ei, David de şase ani. Copilul a făcut hemoragie cerebrală la naştere şi de atunci, familia nevoiaşă face  eforturi uriaşe să adune fonduri.

„Avea deja 3 ani și nu vorbea, nu mergea, nu percepea nimic. Acum merge, ne recunoaște, comunică, știe să numere, e vesel. Ar fi fost bine ca Centrul să aibă contract cu asigurările, măcar la jumătate să coste. Ne-a ajutat foarte multă lume, eu şi soţul meu avem un venit lunar de 1.700 lei. Acum, de exemplu, ne-a ajutat Mihăiţă Neşu, i-am trimis o scrisoare şi el ne-a trimis 60 milioane lei vechi”, vorbeşte cu vocea tremurată femeia.

Mii de români au fost vindecaţi în aceşti patru ani de boli pe care le considerau irecuperabile. „Reacţiile de mulţumire vin mai ales de sărbători, primesc mii de sms-uri de la oameni pe care noi i-am salvat, aşa ne putem da seama că există recunoaştință”, mai spune medicul.

De curând, în Israel a apărut un studiu care demonstrează științific că hiperbara are o serie de proprietăți de regenare a unor zone lezate cerebrale. Va lua amploare.
Dr. Bogdan Ion, coordonator Centrul de Medicină Hiperbară Constanța

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.