Categories: Ştiri sănătate

Constipația călătorului. Tot ceea ce trebuie să știi despre această afecțiune. Cauze și tratament

Constipația călătorului este o afecțiune care se manifestă, adesea, în timpul vacanțelor. Aceasta apare în urma schimbării stilului de viață, a alimentației, a fusului orar și a timpului îndelungat petrecut în mașină și avion. 

Această manifestare poate provoca simptome neplăcute și disconfort, motiv pentru care este esențial să știi cum o poți preveni sau trata în timp util.

Spre deosebire de constipația obișnuită, aceasta se manifestă numai în timpul călătoriilor, atunci când persoanele nu sunt obișnuite cu noul mediu.

Cum poți combate constipația călătorului?

Lygia Alexandrescu, nutriționist, explică pentru Antena 3 cum putem combate aceste simptome neplăcute și, de asemenea, ce putem face pentru a ameliora afecțiunea.

O dieta potrivita

Prima masura impotriva constipatiei este o dieta bogata in fibre, care de gasesc in fructe si legume. Fibrele alimentare sunt o parte din anumite alimente care trec prin intestin aproape nemodificate. Fibrele nedigerate mentin apa si pastreaza scaunul moale si usor deplasabil catre rect.

Taratele reprezinta invelisul exterior al boabelor de cereale, adica partea eliminata in procesul de prelucrare pentru obtinerea fainei de grau, si constituie una din cele mai ieftine surse de fibre din alimentatie. Sunt lipsite de gust, dar o lingurita contine circa 3 g de fibre dietetice, ceea ce reprezinta un supliment alimentar foarte recomandat.

Este posibil ca la inceput sa provoace balonari, gaze sau chiar crampe abdominale, dar se recomanda folosirea in continuare a acestora, pentru ca in 2-3 zile scaunul va functiona mai bine, iar aceste efecte neplacute vor disparea.

Hidratarea corespunzatoare 

Este foarte important sa se consume lichide impreuna cu fibrele. Trebuie baute circa 8 pahare de apa pe zi, inclusiv cate unul inainte de fiecare masă”, recomandă nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Evitați supozitoarele

Deși supozitoarele sunt adesea utilizate în tratarea constipației, nutriționistul recomandă ca utilizarea acestora să fie limitată. Folosirea regulată a anumitor formule poate da dependență, motiv pentru care este important să încerci și alte metode.

„Folosirea limitata a supozitoarelor si a clismelor Sunt de evitat laxativele puternice care contin sena. Folosirea regulata a acestora poate da dependenta si poate fi periculoasa pentru obiceiurile legate de scaun. Un supozitor cu glicerina poate fi folosit uneori pentru a declansa un scaun. Aceasta practica trebuie redusa treptat pana cand nu mai este deloc necesară”, adaugă nutriționistul.

 

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

4 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

4 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

5 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

5 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

6 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

6 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic