Sari la conținut

Constipația favorizează creșterea în greutate?

dureri abdominale
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
constipația și creșterea în greutate

Constipația favorizează creșterea în greutate? Constipația ocazională sau cronică afectează aproape o franțuzoaică din trei. Pe lângă impactul asupra confortului și a calității vieții, constipația îi poate face pe cei care o suferă să se simtă balonați sau chiar grași. Așadar, un intestin leneș favorizează într-adevăr creșterea în greutate? Răspunsuri de la Dr. Boucher, medic generalist.

Când vorbim despre constipație și constipație cronică?

Nu suntem cu toții egali atunci când vine vorba de mișcările intestinale. În timp ce unii oameni au până la trei scaune pe zi, alții care merg doar de trei ori pe săptămână, fără dificultăți deosebite, nu sunt constipați.
Atunci când constipația persistă mai mult de 3 luni, este considerată cronică. Dacă durează mai puțin timp, se numește constipație acută sau ocazională.

Cauze: ce alimente favorizează constipația?
Există numeroși factori care favorizează sau agravează constipația: stresul, sedentarismul, administrarea anumitor medicamente, călătoriile, spitalizarea, anumite patologii (hipotiroidismul), lipsa de hidratare etc.

Cu toate acestea, alimentația joacă un rol esențial în calitatea tranzitului și, în timp ce unele alimente facilitează digestia, altele o încetinesc.

Printre alimentele care provoacă constipație se numără :

  • orezul alb
  • cozonac
  • carnea roșie
  • bananele necoapte,
  • alimente bogate în zahăr și/sau grăsimi (produse de patiserie, alimente prăjite etc.),
  • ciocolată și alimentele ultraprocesate în general.

Te îngrași atunci când ești constipat?

Atunci când sunteți constipat de mai multe zile, materiile fecale se depun și se acumulează în colon în loc să fie evacuate, ceea ce duce inevitabil la o ușoară creștere în greutate pe cântar. Cu toate acestea, faptul de a fi constipat nu te îngrașă, deoarece greutatea în plus corespunde reziduurilor alimentare și nu unei creșteri a grăsimii corporale.

Bolile endocrine pot avea un impact asupra metabolismului

Mai mult, anumite boli endocrine, cum ar fi hipotiroidismul, pot avea un impact asupra metabolismului și, prin urmare, atât asupra tranzitului, cât și asupra greutății. „În acest caz, hipotiroidismul este cauza creșterii în greutate, nu constipația”, insistă medicul.

Balonare, dureri abdominale, burtă inflamată: care sunt simptomele constipației?

Deși constipația nu te face să te îngrași, ea este asociată cu simptome digestive care te pot face să te simți ca și cum te-ai îngrășat: stomac umflat și greu, balonare, gaze, dureri abdominale, senzația că te strânge hainele în jurul taliei etc. Aceste simptome sunt cele ale constipației și dispar imediat ce scaunele revin la normal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel