sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Elena Oceanu

Consultații ginecologice vor fi oferite gratuit de Fundația Renașterea în data de 15 mai, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.

Persoanele interesate de efectuarea unui consult ginecologic gratuit, joi, 15 mai, la Centrul Medical de Excelență Renașterea din str Virgil Pleșoianu, nr. 87, sector 1, București, se pot programa la numărul de telefon 0314.37.99.00, în zilele de 7 și 8 mai.

Conform sursei citate, România continuă să ocupe un loc fruntaș în Europa în statisticile legate de incidența și de mortalitatea cauzată de cancerul ovarian (locul 5, după cancerul de sân, de col uterin, colon și pulmonar). În fiecare an, la noi în țară sunt descoperite peste 1.600 de cazuri noi de cancer ovarian, iar 980 de femei mor anual din cauza acestei afecțiuni.

“Consultul ginecologic reprezintă cea mai simplă investigație pentru identificarea modificărilor apărute la nivelul ovarelor, acesta poate fi completat cu examen ecografic sau o analiză sangvină — marker tumoral ce ajută la depistarea cancerului ovarian (CA125)”, precizează reprezentanții Fundației Renașterea.

În 10 ani, Fundația Renașterea, prin centrele sale medicale, a oferit peste 34.200 de investigații medicale gratuite femeilor din întreaga țară. Centrul Medical de Excelență este specializat în diagnosticarea precoce a cancerului de sân și genital, arată comunicatul.

“În stadiile precoce de boală, cancerul ovarian este total asimptomatic (“silent killer”), diagnosticul fiind ocazional. În stadiile avansate, 95% din femei prezintă simptome abdominale nespecifice mai multe luni înainte de diagnostic precum: creștere de volum a abdomenului, durere cu localizare abdomino-pelvină. Factorii de risc cunoscuți pentru cancerul ovarian sunt vârsta mai mare de 40 ani, prima sarcină tardivă (după 30 ani), menopauza tardivă, infertilitate, utilizare de medicație profertilizantă, istoric familial — cancer (ovar, endometru, sân, colon), mutații. Factori protectori pentru apariția cancerului de ovar sunt sarcina, alăptatul, controalele medicale periodice”, spun reprezentanților Fundației Renașterea.