Sari la conținut

Consumul acestui aliment comun reduce riscul de cancer de colon

Semne care apare în cancerul de colon
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer de colon, semne alarmante

Cancerul de colon sau colorectal ocupă anual locul al doilea pe lista celor mai frecvente decese cauzate de cancer din lume. Numai în 2020, aproape 2 milioane de cazuri de CRC au fost diagnosticate. Deși adulții în vârstă sunt ținta sa obișnuită, se poate întâmpla la orice vârstă.

Potrivit International Agency for Research on Cancer of the World Health Organization (OMS), în medie, aproximativ 1 milion de oameni mor din cauza acestei boli în fiecare an.

Consumul regulat de usturoi poate reduce riscul de cancer colorectal, care apare de obicei în intestinul gros. Sunt concluziile unui nou studiu, publicat în European Journal Of Medication.

Usturoiul este format din mai mulți carbohidrați nedigerabili, polifenoli și compuși organosulfurați care pot elimina eficient celulele canceroase colorectale.

Usturoiul afectează, de asemenea, sănătatea mucoasei intestinale și microbiota intestinală datorită profilului său antioxidant, antibacterian și antiinflamator.

Consumul acestui aliment comun reduce riscul de cancer de colon

Studiul a examinat influența potențială a consumului de usturoi asupra riscului de cancer colorectal, precum și asupra detectării ADN-ului bacterian în fluxul sanguin.

Un studiu caz-control a fost efectuat pe participanți care erau fie pacienți internați, fie pacienți ambulatori la un spital din Milano și care s-au înscris pentru o colonoscopie, precum și pentru un program de screening pentru acest tip de cancer.

În studiu au fost recrutați până la 300 de astfel de persoane, dintre care 100 au confirmat cancerul de colon, 100 cu adenom intestinal (IA) și 100 cu martori sănătoși. Au fost luate în considerare și alte aspecte, cum ar fi centrul de studiu, vârsta și sexul.

Cohorta a primit un chestionar care a inclus date legate de estimări socio-demografice, antropometrice, educație și obiceiuri de stil de viață, cum ar fi fumatul și exercițiile fizice, potrivit News Medical.

Studiul a constatat că aportul mediu/mare de usturoi a avut un efect nesemnificativ în reducerea cancerului colorectal. În timp ce asocierea a fost stabilă între bărbați și femei, efectele au apărut mai puternice la persoanele cu vârsta sub 70 de ani și la persoanele dezavantajate din punct de vedere educațional.

Dar nu a fost urmărită nicio diferență între cantitatea de ADN bacterian și diversitatea bacteriilor din sângele celor care au consumat cantități medii/mari de usturoi și ale celor care au consumat cantități nule/scăzute de usturoi.

Cercetătorii, totuși, au subliniat că consumul de usturoi ar putea menține cancerul de colon și adenoamele (IA) departe și a fost legat de anumite trăsături ADN din sânge.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă caracteristicile ADN-ului bacterian din sânge ar putea detecta modele de alimentație nesănătoasă.

Astfel, s-ar putea deschide calea pentru opțiuni de tratament mai direcționate bazate pe consumul de usturoi și impactul acestuia asupra prevalenței și abundenței prezenței bacteriene în sânge.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel