Sari la conținut

Consumul de cafea și efectele sale asupra organismului. Ce se întâmplă cu organismul când renunțăm să mai consumăm cafea?

cafea

Consumul de cafea și efectele sale asupra organismului.. Pentru mulți oameni, cafeaua este o linie de salvare folosită pentru a se alimenta pentru un program agitat și zile lungi.

De fapt, aproximativ 90% dintre americani consumă în medie 200 de miligrame de cofeină pe zi – echivalentul a două căni de cafea.

Cercetările au arătat că un consum de cafea în doze mici poate avea diferite beneficii pentru sănătate, dar totuși, este considerat o substanță extrem de dependentă.

Deci, ce se întâmplă cu corpul tău dacă te hotărăști să renunți la obiceiul de a bea cafea?

Răspunsul te-ar putea surprinde. Cercetările arată că nivelurile voastre de energie și performanța s-ar putea îmbunătăți de fapt … adică odată ce ați reușit să treceți prin perioada de stopare a consumului (dacă vă confruntați cu așa ceva).

Iată ce schimbări vor apărea în corpul tău dacă începi să renunți la consumul de cafea:

  1. Te vei simți mai puțin anxios

Simți vreodată un val de anxietate după ce ai băut cafea? Cofeina poate fi vinovata.

Cercetările efectuate de Centrul de Psihologie a Muncii și Sănătății au constatat că este necesar până la 150 de miligrame de cofeină (o ceașcă mică de cafea) pentru a induce anxietate la unii indivizi.

Potrivit Centrului Național pentru Informații despre Biotehnologie, cofeina poate provoca simptome legate de anxietate, cum ar fi ritmul cardiac rapid, respirație grea și panică.

Dacă sunteți predispus la atacuri de panică, anxietate ușoară sau severă sau aveți antecedente de simptome de anxietate, puteți fi deosebit de vulnerabil la efectele adverse ale cofeinei.

  1. Vei avea mai multă energie

Cofeina este una dintre cele mai utilizate substanțe de dependență din lume datorită creșterii energiei pe care o oferă atunci când trebuie să faceți anumite lucruri.

Deși este cunoscut pentru faptul că ne oferă energie imediat după ce o consumăm, consumul regulat în timp poate duce de fapt la mai multă oboseală decât de obicei.

„Nu este normal să fim la fel de obosiți pe cât parem a fi pe tot parcursul zilei”, spune Jade Dinsdale, antrenor în domeniul sănătății și specialist în nutriție. „Când nu avem cofeină pe care să ne bazăm, ne putem uita la somn, stres, hidratare, nutriție și exerciții pentru a ajunge la factorul a ceea ce cauzează oboseala”.

  1. Vei dormi mai bine

Chiar dacă la început vei resimți o oboseală accentuată din cauza lipsei de stimulenți, ulterior, vei reuși să ai un somn mai bun.

Acest beneficiu este valabil în special pentru persoanele care obișnuiau să bea o cafea și după-amiaza.

De asemenea, un studiu publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine a arătat că o ceașcă de cafea băută chiar și cu șase ore înainte de culcare îți poate perturba somnul.

  1. Vei avea un ten mai strălucitor

Cafeaua are efecte diuretice, motiv pentru care pielea ta poate să arăte deshidratată, dacă o consumi în exces. Renuntând la această băutură ori consumând-o moderat, aspectul pielii tale se va îmbunătăți.

  1. Vei avea un zâmbet mai frumos și dinți mai sănătoși

Cafeaua este acidă, nu este un secret pentru nimeni, ceea ce înseamnă că în timp îți poate afecta smalțul dinților.

Ba mai mult, un studiu de specialitate a arătat că aceasta predispune apariția tartrului, motiv pentru care n-ar strica să renunți la această băutură ori să o consumi în cantități moderate.

  1. Îți va îmbunătăți starea de sănătate și procesul de asimilare a vitaminelor

Cafeaua este responsabilă de asimilarea defectuoasă a nutrienților, putând provoca chiar și carențe de vitamina B.

Studiile de specialitate au arătat că aceasta poate reduce absorbția fierului cu până la 80 la sută și poate determina carențe de magneziu, zinc ori vitamina D.

Astfel, potrivit experților, femeile care nu beau cafea au un aport mai mare de calciu, diminuand riscul de a face osteoporoză.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel