Sari la conținut

Consumul de margarină ar putea să ducă la divorț?

”Consumul de margarină are legătură cu divorțul ” Ce ați crede dacă ați vedea un asemenea titlu în ziar? Dar dacă ați vedea și un grafic care ilustrează rata de divorț și consumul de margarină din ultimii 10 ani? Ați putea fi tentați să credeți că există o legătură.

” Poate atunci când există margarină în casă, e mai probabil să apară divorțul”, potrivit lui Tyler Vigen , ”sau există o legătură cu unele dintre moleculele din margarină ”

„Am văzut o mulțime de titluri de articole senzationale în care oamenii de știintă găsit o legătură între x și y. ” În multe situații ar putea exista o corelatie, dar este foarte important dacă există și un mecanism de cauzalitate „, spune Vigen.

Una dintre regulile de aur ale statisticii este că corelația nu este egală cu cauzalitatea.

Tyler Vigen este student la criminologie la Harvard Law School și a făcut un program pe calculator pentru a extrage date pentru corelații statistice, iar pe cele mai amuzante le-a publicat pe site-ul său Spurious Correlations.

” Amuzant e că acest program le permite oamenilor să fie cercetători timp de câteva minute, deoarece își pot testa propriile ipoteze „, spune studentul.

Site-ul contine o multime de materie primă pentru a vă testa capacitatea de a veni cu un mecanism de cauzalitate creativ.

Ce legătură există între consumul de brânză pe cap de locuitor și numărul persoanelor care au murit? Sau cum numărul de filme în care apare Nicholas Cage influențează numărul de editori de sex feminin de la Harvard Law Review, sunt doar câteva dintre corelațiile de pe site-ul Spurious Correlations.

Exemple din lumea reală de diferențe dintre corelație și cauzalitate abundă, cum ar fi că vara vânzările de inghețată si numărul de crime cresc. Cele două sunt corelate, dar este ușor să vezi că niciuna nu o cauzează pe cealaltă. Poate că există o a treia variabilă – vremea caldă – care le provoacă pe ambele?

Mai grav e că atunci când terapia de substituție hormonală (HRT) a început să fie folosită des, medicii au observat că femeile care au folosit HRT erau mai puțin predispuse să dezvolte boli de inimă. Unii medici susțin chiar că există o relație de cauzalitate – adică HRT reduce riscul de boli de inimă.

Din nou s-a dovedit că a existat o a treia variabilă. Femeile care au fost folosit HRT aveau o dietă echilibrată și făceau exerciții fizice. Acest element a dus, de fapt la scăderea riscului de boli de inimă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel