Sari la conținut

Consumul de marijuana creşte riscul de atac de cord şi AVC (STUDII)

Sursă foto: iStock

Deşi marijuana şi alte forme de cannabis, cum ar fi haşişul, nu dau uşor dependenţă, fiind considerate droguri „de intrare”, utilizatorii au risc semnificativ mai mare de a utiliza droguri „mai grele”, precum cocaina.

Două noi studii relevă riscurile mortale la care se supun şi cei care consumă marijuana, mai ales în cazul persoanelor vârstnice, care prezintă un risc mai mare de atac de cord sau de accident vascular cerebral la spitalizare comparativ cu cei care nu utilizează acest stupefiant.

După cum relatează DPA/TCA, conform Agerpres, ambele studii au exclus consumatorii de canabis care fumează şi tutun, pentru a se putea concentra exclusiv pe efectele cardiovasculare ale consumului de marijuana.

„Cele mai recente cercetări cu privire la consumul de canabis indică faptul că fumatul şi inhalarea acestuia sporesc concentraţiile de carboxihemoglobină din sânge (monoxid de carbon, un gaz otrăvitor) şi de gudron (materie parţial arsă), efecte similare celor ale inhalării (fumului) unei ţigări cu tutun, ambele fiind asociate cu boli ale muşchiului cardiac, dureri toracice, tulburări de ritm cardiac, atacuri de cord şi alte afecţiuni grave”, a declarat profesorul Robert Page de la Facultatea de Farmacie şi Ştiinţe Farmaceutice Skaggs a Universităţii din Colorado.

Tot mai mulţi vârstnici consumă canabis şi fumează marijuana

Numărul persoanelor de 65 de ani şi peste această vârstă care au declarat că fumează marijuana sau consumă produse comestibile care conţin canabis a crescut în ultimii ani, ajungând chiar să se dubleze între anii 2015 şi 2018, potrivit postului american de televiziune CNN.

Unul dintre studiile prezentate luni a constatat că un consum frecvent de marijuana are un efect negativ asupra persoanelor cu boli cronice, precum hipertensiune, nivel ridicat de colesterol sau diabet. Cercetătorii au constatat că persoanele care consumă marijuana prezintă un risc cu 20% mai mare de atac de cord sau de accident vascular cerebral (AVC) la spitalizare.

Riscuri periculoase pe termen scurt

Mai mult, pe termen scurt, fumatul de marijuana poate conduce la hipotensiune, putându-se ajunge astfel la accident vascular cerebral. Pe termen lung, consumul de marijuana poate duce la creşterea tensiunii arteriale, cu risc de dezvoltare a unor probleme cardiovasculare.

Cel de-al doilea studiu, sponsorizat de Institutele Naţionale de Sănătate din SUA, a constatat că persoanele care consumă zilnic marijuana au fost mai predispuse să dezvolte insuficienţă cardiacă – atunci când inima nu pompează suficient de bine şi de eficient sânge oxigenat pentru a susţine alte organe interne – prin comparaţie cu persoanele care au declarat că nu fumează.

„Dorim să punem la dispoziţia populaţiei informaţii de înaltă calitate cu privire la consumul de marijuana şi care pot contribui la informarea factorilor de decizie politică la nivel statal, pentru a-i educa pe pacienţi şi pentru a-i îndruma pe profesioniştii din domeniul sanitar”, a declarat autorul studiului, Yakubu Bene-Alhasan de la Spitalul Medstar Health din Baltimore, citat într-un comunicat.

Categorii de droguri de mare risc

Deprimante ale sistemului nervos central (SNC): pastilele de dormit (barbituricele) şi medicamentele anxiolitice.

Benzodiazepinele sunt mai sigure decât barbituricele, dar pot provoca dependenţă după câteva săptămâni de utilizare, pe masură ce pacienţii dezvolta toleranţă faţă de ele. Aceasta clasa de medicamente care se eliberează doar cu reţetă specială cuprinde agenţi anxiolitici populari – diazepam, alprazolam şi triazolam.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Stimulanţii: amfetamina, cocaine. Forma fumata, numită crack, dă rapid dependenţă fizică şi psihică.

Opiacee: dependenta de opiu, morfina sau heroina. Dependenta provoaca, de obicei, depresie, anxietate şi pierderea respectului de sine.

Cannabis: Fumatul de marijuana poate deprima memoria pe termen scurt, motivaţia şi starea de spirit. Utilizarea cronică provoacă accelerarea bătăilor inimii, probleme de vedere, slăbirea funcţiilor pulmonare, modificări ale hormonilor sexuali şi risc crescut de cancer la plămâni.

Alte substanţe frecvent folosite în mod abuziv variază de la droguri psihedelice, cum este LSD, până la steroizi anabolizanţi pentru a-şi dezvolta musculature. Consumatorul poate avea un comportament violent, boli de inimă, leziuni grave ale ficatului şi modificări hormonale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel