Sari la conținut

Consumul zilnic al acestui produs previne obezitatea

consumul de orez
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
legătura dintre consumul de orez și creșterea în greutate

Consumul zilnic al acestui produs previne obezitatea

Consumul zilnic de doar 150 de grame de orez ne poate proteja de obezitate, au descoperit oamenii de știință japonezi, citați de eurekalert.org.

Cercetătorii de la Kyoto College of Humanities au analizat dieta și stilul de viață al rezidenților din 136 de țări. În acele țări în care oamenii consumau cel puțin 150 de grame de orez pe zi, populația era mai slabă. Reducerea de zece ori a consumului acestui produs, pe de altă parte, a dus la obezitate și excesul de greutate.

Legătura dintre consumul de orez și creșterea în greutate

legătura dintre consumul de orez și creșterea în greutate
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Studiul subliniază că legătura dintre consumul de orez și creșterea în greutate a persistat chiar și după ce au fost luați în considerare alți factori de sănătate și socioeconomici.

Oamenii de știință sunt de părere că celuloza conținută de orez sporește senzația de sațietate și previne supraalimentarea. Conținutul scăzut de grăsimi și creșterea ușoară a zahărului din sânge după consumul acestuia sunt meritele acestui produs vegetal.

Dar oamenii de știință încă avertizează că prezența excesivă a orezului în dietă duce la sindrom metabolic și diabet

Orezul, mai ales cel alb, are un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că poate determina creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Consumul excesiv de orez poate duce la creșterea în greutate, creșterea nivelului de trigliceride din sânge, creșterea tensiunii arteriale și rezistența la insulină, toate acestea fiind factori de risc pentru sindromul metabolic și diabetul zaharat.

Este important să consumăm orez în cantități moderate și să îl combinăm cu alte alimente sănătoase, cum ar fi legumele, fructele, proteinele slabe și grăsimile sănătoase. De asemenea, este recomandat să optăm pentru orezul integral, care are un indice glicemic mai scăzut și este bogat în fibre și nutrienți.

Este întotdeauna recomandat să consultăm un specialist în nutriție pentru a primi recomandări personalizate în ceea ce privește dieta, în special dacă avem un risc crescut de sindrom metabolic sau diabet.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel