Sari la conținut

Consumul zilnic al acestui tip de carne crește riscul de diabet cu 15%

diabet
Sursă foto: GETTY Images
Varsta de diagnosticare a diabetului

Consumul de carne procesată sau roșie crește riscul de diabet de tip 2, doar două felii de șuncă pe zi crescând pericolul cu 15%, sugerează cel mai mare studiu de acest tip.

Cercetarea condusă de Universitatea Cambridge și la care au participat 2 milioane de persoane din întreaga lume oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până acum privind legătura dintre carne și boala care reprezintă unul dintre cele mai presante pericole pentru sănătatea mondială.

Peste 400 de milioane de oameni au fost diagnosticați cu diabet de tip 2, care este una dintre principalele cauze de orbire, insuficiență renală, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și amputarea membrelor inferioare. Pe lângă menținerea unei greutăți sănătoase și o mișcare mai intensă, dovezile sugerează că una dintre principalele modalități de reducere a riscului de îmbolnăvire este îmbunătățirea regimului alimentar.

Sfatul experților: limitarea consumului de carne procesată și roșie

Experții care au efectuat o meta-analiză a datelor care implică 1,97 milioane de adulți din 20 de țări din Europa, America, estul Mediteranei, sud-estul Asiei și vestul Pacificului afirmă că rezultatele susțin recomandările de a limita consumul de carne procesată și roșie.

Concluziile lor au fost publicate în revista Lancet Diabetes & Endocrinology.

Prof. Nita Forouhi, de la Universitatea din Cambridge, un autor principal al studiului, a declarat pentru The Guardian:

„Cercetarea noastră oferă cele mai cuprinzătoare dovezi până în prezent ale unei asocieri între consumul de carne procesată și carne roșie neprocesată și un risc viitor mai mare de diabet de tip 2. Aceasta susține recomandările de a limita consumul de carne procesată și de carne roșie neprocesată pentru a reduce cazurile de diabet de tip 2 în rândul populației.”

Consumul a două felii de șuncă pe zi, crește riscul de diabet cu 15%

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cercetătorii au analizat date de la 31 de grupuri de studiu prin intermediul InterConnect – un proiect finanțat de UE pentru a înțelege mai multe despre diabetul de tip 2 și obezitatea în diferite populații.

Ei au constatat că un consum zilnic obișnuit de 50 g de carne procesată – echivalentul a două felii de șuncă – a fost asociat cu un risc cu 15% mai mare de diabet de tip 2 în următorii 10 ani.

Consumul zilnic de 100 g de carne roșie neprocesată – echivalentul unei fripturi mici – a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare de a face această boală.

Consumul obișnuit de 100 g de carne de pasăre pe zi a fost asociat cu un risc cu 8% mai mare. Atunci când au fost efectuate analize suplimentare pentru a testa constatările în diferite scenarii, asocierea pentru consumul de carne de pasăre a devenit mai slabă, dar asocierile cu diabetul de tip 2 pentru carnea procesată și carnea roșie neprocesată au persistat, au constatat cercetătorii.

Reducerea consumului de carne roșie

„Deși constatările noastre oferă dovezi mai cuprinzătoare privind asocierea dintre consumul de carne de pasăre și diabetul de tip 2 decât era disponibil anterior, legătura rămâne incertă și trebuie investigată în continuare”, a declarat Forouhi.

În Regatul Unit, NHS îi sfătuiește pe cei care consumă mai mult de 90 g de carne roșie, cum ar fi carnea de vită, miel, oaie, porc, vițel, vânat și capră, sau carne procesată, cum ar fi cârnații, slănina, șunca, salamul și carnea de vită, să reducă la 70 g sau mai puțin pe zi.

Datele InterConnect au permis echipei de cercetare „să țină seama mai ușor de diferiți factori, cum ar fi stilul de viață sau comportamentele de sănătate, care pot afecta asocierea dintre consumul de carne și diabet”, au declarat cercetătorii.

Autorul principal, Dr. Chunxiao Li, de asemenea din Cambridge, a declarat că, în timp ce studiile anterioare au reunit rezultatele existente, noua analiză a examinat datele de la participanții individuali din fiecare studiu.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel