Sari la conținut

Testul care poate depista cancerul de col uterin înainte de apariția simptomelor. Este mai exact decât Papanicolau

Testul CINtec PLUS este asemănător cu Babeș-Papanicolua, însă mult mai precis decât cel din urmă. CINtec PLUS identifică acele cazuri la care infecţia HPV tulpini cu risc crescut este persistentă, transformantă şi a dus la apariţia leziunilor precanceroase de grad înalt.

Analiza este cu mult mai precisă decât testul Babeş- Papanicolau sau Human Papilloma Virus (HPV), ea arătând exact dacă eşti predispus să dezvolţi cancer de col uterin şi chiar în cât timp s-ar putea instala.

La femeile cărora CINtec PLUS le iese pozitiv vor fi necesare investigaţii suplimentare – cum ar fi colposcopia – şi tratament chirurgical, excizional.

În cazul în care testul iese negativ, pacientele se vor controla periodic. Recoltarea este aceeaşi ca pentru testul Babeş-Papanicolau. Prelucrarea se poate face imediat sau într-un interval de maximum şase săptămâni de la recoltare.

Testul cel mai vechi si cel mai frecvent utilizat in cazul screening-ului cancerului de col uterin este testul citologic sau PAP (Papanicolau), care presupune recoltarea unui esantion de celule de pe suprafata colului uterin si trimiterea acestuia la laborator pentru analize. In cazul infectiilor cu virusul HPV, tulpini cu risc inalt, rezultatul testulului PAP (citologia Babes-Papanicolau) nu exprima totdeauna prezenta situatiilor precanceroase cu potential de risc inalt.

Testul HPV, implica, asemenea testului Babes-Papanicolau, colectarea de celule din colul uterin spre a fi testate in laborator. Testul HPV indica infectarea cu oricare din tipurile de virus HPV, lucru ce poate conduce la dezvoltarea cancerului de col uterin. Efectuarea testului HPV nu exclude efectuarea periodica a testului Babes – Papanicolau. Femeilor cu varsta sub 30 de ani, cu rezultate ale testului Babes – Papanicolau in limite normale, nu le este recomandat acest test. Testul HPV poate fi folosit impreuna cu testul Papanicolau in cazul femeilor cu vârste cuprinse intre 30 si 65 de ani pentru a confirma sau infirma asocierea dintre infectia cu virusul HPV si cancerul de col uterin.

Testul este recomandat a se face atunci când rezultatul PAP iese în mod repetat cu celule atipice de tip ASC US sau LSIL ori când analiza de tip HPV iese pozitivă.

Condiții  pentru recoltare:

  • 48 de ore fără contact sexual sau toaletă vaginală
  • la mijlocul perioadei între două menstre
  • la 5-7 zile de la încheierea unui tratament local
  • la cel puțin 2-3 zile de la examinare colposcopică
  • nu se efectuează imediat după consult local (tușeu vaginal, ecografie transvaginală)
  • la minimum 6 săptămâni de la prelevarea unei probe cervicovaginale (HPV, PAP)
  • la 1,5-3 luni de la o manevră excizională la nivelul colului

Simptomele cancerului de col uterin nu sunt întotdeauna evidente şi este posibil să nu existe niciun semn de alarmă până când nu a ajuns la un stadiu avansat. Din această cauză este foarte importantă testarea periodică în vederea depistării anumitor leziuni potențial canceroase și efectuarea cel puțin o dată pe an a testului Papanicolau.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel