Sari la conținut

România își extinde comerțul cu produse din carne, fructe și hrană cu animale către piețele asiatice, iar în schimb va primi un vaccin revoluționar din partea Vietnamului

cooperare românia vietnam
Sursă foto: Q Magazine
Premierul Marcel Ciolacu alături de Premierul Vietnamului, Pham Minh Chinh

Premierul vietnamez Pham Minh Chinh se află într-o vizită oficială în România – un eveniment rar pentru șeful guvernului al unei dintre cele mai dinamice economii din Asia. Pe lângă întâlnirile cu premierul Marcel Ciolacu și președintele Klaus Iohannis, oficialul vietnamez a mai avut pe agendă un punct important: o vizită la facultatea pe care a absolvit-o în 1984.

„Pham Minh Chinh, premierul Vietnamului: Am stat, am studiat, am lucrat în România și am amintiri de neuitat din România. România este o parte importantă a vieții mele”.

România extinde comerțul cu produse din carne de pui, fructe şi hrană pentru animale către piețele asiatice

Premierul României, Marcel Ciolacu, a subiniat în cadrul Forumului de afaceri România-Vietnam potențialul de colaborare între cele două state,b arătând că Portul Constanţa şi porturile dunărene vor avea o semnificaţie esenţială pe rutele transcontinentale dintre Asia şi Europa.

„Suntem hotărâţi să vizăm o creştere constantă a comerţului bilateral care să ducă la dublarea volumului până în 2030. Înţelegerile şi proiectele din cadrul Comisiei Economice şi Memorandumul de cooperare semnat la nivelul ministerelor Economiei au setat priorităţile economice care vor genera o platformă esenţială pentru investiţii comune”, a spus premierul României, Marcel Ciolacu, în cadrul Forumului de afaceri România-Vietnam.

Un acces cât mai larg produselor româneşti de calitate pe piaţa vietnameză

România vrea să exporte în Vietnam grâu, dar şi antibiotice. La schimb, am primit 10.000 de doze de vaccin anti pestă porcină africana cu rezultate foarte bune, însă trebuie să facem demersurile pentru a fi acceptat în Uniunea Europeană.

Șeful Guvernului român a explicat că cele două state ar putea colabora pe plan economic în mai multe domenii. „Evident, interesul nostru esenţial este să asigurăm un acces cât mai larg produselor româneşti de calitate pe piaţa vietnameză. De aceea, încurajez contactele economice susţinute, realizarea de misiuni economice şi întrevederi ale oamenilor de afaceri pentru oportunităţi în comerţ şi investiţii. Mai ales că România poate oferi mai mult în domenii precum cel agro-alimentar, farmaceutic şi servicii IT&C. Avem perspective excelente pentru acorduri joint-venture între companii româneşti şi vietnameze”, a mai completat Ciolacu, potrivit Agerpres.

Șeful Guvernului român a mai subliniat că există exemple concrete în acest sens: „construirea în acest an a unei fabrici de reciclare a anvelopelor uzate din România, proiectul de colaborare în IT, cu o investiţie de circa 2 milioane de dolari şi crearea unui centru de suport şi asistenţă pentru software în industria auto. Iar în cercetare, Politehnica Bucureşti şi cea din Timişoara vor înfiinţa cu Universitatea FPT centre pentru pregătirea de specialişti. Domeniul IT&C rămâne prioritar pentru noi şi încurajez investitorii din ambele ţări să profite de aceste oportunităţi”.

Sursă foto: AGERPRES

„În plus, în zona agro-alimentară, unde există un potenţial uriaş, am pus deja bazele unor proiecte de anvergură în domeniul sanitar-veterinar între ANSVSA şi Departamentul Sănătăţii Animalelor din Vietnam. Astfel vom putea amplifica exporturi de produse şi de animale pe piaţa din Vietnam şi subliniez iar potenţialul investiţiilor comune pentru exporturi pe pieţe terţe”, a arătat Ciolacu, încurajând investițiile vietameze.

Relaţiile comerciale solide dintre Vietnam şi Uniunea Europeană pe baza Acordului de Comerţ Liber

Marcel Ciolacu a mai subliniat că „relaţiile comerciale solide dintre Vietnam şi Uniunea Europeană pe baza Acordului de Comerţ Liber nu au cum să ocolească poarta Mării Negre spre piaţa europeană, Portul Constanţa. Avem proiecte ambiţioase, unele deja în derulare, de modernizare şi extindere a Portului care, împreună cu rutele navigabile de la Dunăre, au deja un rol esenţial în asigurarea tranzitului cerealelor ucrainene, cu impact asupra pieţei mondiale alimentare”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Rolul esențal a Portului Constanţa şi celor dunărene în rutele transcontinentale dintre Asia şi Europa

Premierul a mai menționat că „Portul Constanţa şi porturile dunărene vor avea o semnificaţie esenţială pe rutele transcontinentale dintre Asia şi Europa, aflate în plină dezvoltare”, arătând că a semnalat necesitatea încheierii rapide a acordurilor de cooperare între Porturile Constanţa şi Galaţi cu porturi din Vietnam precum Hai Phong.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel