miercuri, mai 25, 2022

În România, mii de copii încă suferă din cauza abuzului fizic sau emoțional. În majoritatea cazurilor, acest abuz este provocat de apropiații și familia copiilor sau de persoanele cunoscute, din comunitatea în care trăiesc.

În ultimii ani, abuzul asupra copiilor a crescut brusc, odată cu apariția virusului SARs-C-V-2 și a măsurilor asociate,

Copiii din România care sunt victime ale abuzurilor fizice sau emoţionale, ori care sunt neglijaţi sau se află în situaţii materiale precare, pot suna gratuit, începând de astăzi, la numărul de urgenţă 119, disponibil 24 de ore din 24, comunică RRA.

Te-ar mai interesa: Cancer pancreatic: Dacă observați o decolorare pe ...

119, numărul pentru protejarea copiilor

119 este numărul de telefon la care vor putea suna copiii aflați într-o situație vulnerabilă, dar și adulți care au cunoștință despre o astfel de situație.

Ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea, spunea că la nivelul tuturor direcțiilor județene de asistență și protecție socială există non-stop operatori care vor răspunde la telefonul 119, dar și echipe mobile care pot interveni imediat când situația o impune.

Cine poate să sune la 119? Un copil care se simte abuzat, traumatizat, neglijat, victimă a violenței de orice tip, fizică sau emoțională, psihică. De asemenea, și o altă persoană care are cunoștință despre o astfel de situație, un prieten, un coleg, un vecin, un apropiat. Pot fi luate în considerare și apeluri de la persoane care cunosc situații și nu pot trece nepăsătoare peste faptul că un copil se află într-o situație dificilă”, a explicat Gabriela Firea.

Te-ar mai interesa: Chisturile dentare: Cauze, simptome, tratament. Dr...

Consilierul de stat Mădălina Turza explica, la rândul său, că Telefonul copilului 119 face parte din pachetul de măsuri prevăzut în Programul național de suport pentru copii în contextul pandemiei de COVID-19 „Din grijă pentru copii”.

Dincolo de zona medicală și consecințele medicale ale pandemiei asupra copilului, a crescut foarte mult și incidența violenței din cauza izolării şi, iată, am avut în 2020 peste 8.200 dintre copiii noștri au fost victime ale violențelor în familie sau în comunitate și doar în primele șapte luni ale anului 2021 peste 5.000 de copii au fost abuzați în familie sau în comunitate, acestea fiind cifrele care au fost scoase la iveală. Realitatea și analizele ultimelor ne arată faptul că sunt doar vârful aisbergului”, a spus Mădălina Turza.

Te-ar mai interesa: Ioana Mihăilă, despre Investiția 1 din PNNR Sănăta...

Autoritățile au mai anunţat că există interconexiune între apelurile 112 și 119. Adică, în cazul situațiilor anunțate la Telefonul Copilului, dar pentru care este necesară intervenția imediată a poliției sau a echipajelor medicale, operatorii vor alerta serviciul de urgență 112.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private