Sari la conținut

Copiii cu boli rare vor avea o nouă şansă, în România! Lupta medicilor dă rezultate!

Bebelus
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Copiii cu boli rare vor avea o nouă şansă, în România! Lupta medicilor dă rezultate! S-a creat primul laborator pentru screening neonataldi din România.

Medicii reclamă o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer, la nou-născuţi, iar Facultatea de Medicină din Cluj, în parteneriat cu o Universitate din Islanda şi Alianţa Naţională pentru Boli Rare din România, au creat primul laborator pentru screening neonatal din ţara noastră.

Copiii cu boli rare au o nouă șansă la viață

Laboratorul pentru screening neonatal extins va permite depistarea precoce a unor maladii din categoria bolilor rare, spune rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj, profesorul Anca Buzoianu.

„Prin acest proiect dorim creșterea capacității de testare de la 3 la 33 și această depistare precoce poate să influențeze în mod deosebit evoluția copilului care se naște cu o boală rară”, spune medicul.

Proiectul internațional este posibil pentru că în Cluj există specialiști de bună calitate în domeniul spectrometriei de masă, spune directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență, profesorul Claudia Gherman: Genetica este cea care validează mutația genetică și aceste centre trebuie să fie și să funcționeze pentru a prelua și confirma diagnosticul pe care noi îl evidențiem.

Medicii spun că acest proiect este necesar pentru că un diagnostic corect pus la timp poate contribui la salvarea vieților micilor pacienți, potrivit RRA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel