Sari la conținut

Ai astm? Tatăl tău ar putea fi de vină

Cu cât vârsta la care un bărbat începe să fumeze este mai mică, cu atât este mai mare riscul ca urmașii săi să sufere de astm non-alergic, spun concluziile studiului.

Adolescenții care încep să fumeze înainte de a împlini 15 ani triplează practic riscul de astm pentru copiii lor, susține Cecilie Svanes, cercetătorul care a coordonat acest studiu desfășurat pe un eșantion reprezentativ de 13.000 de fumători, bărbați și femei.

Cercetătorii precizează că până și cei care au început să fumeze la maturitate pot afecta sănătatea urmașilor, în special dacă fumează de o lungă perioadă de timp, pentru că sperma este foarte sensibilă la influența substanțelor dăunătoare din țigări.

Dacă un bărbat fumează timp de 10 ani înainte de momentul concepției, riscul de îmbolnăvite de astm pentru copilul său este cu 50% mai ridicat, conform studiului.

Oamenii de știință nu au identificat însă nicio legătură între riscul de astm al copilului și eventualul tabagism al mamei. În cazul femeilor, doar fumatul în timpul sarcinii îi afectează pe copii.

Acest studiu a fost prezentat recent, la Congresul Internațional al European Respiratory Society, desfășurat la Munchen, Germania.

 

Sursa : Agerpres

Ana Maria Niţu

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.