Sari la conținut

„Copiii mei refuză să doarmă în camere separate. Cum să îi conving?”

Vă răspunde psihologul Keren Rosner, de la Cabinetul Mentarex Consult din București

Dorina: Am doi copii, fată si băiat, de 7 și 10 ani, care refuză să se despartă la culcare. Le-am făcut camere separate, însă nu mă înțeleg cu ei să doarmă separat. Mă gândesc că sunt deja prea mari pentru a mai dormi în același pat. Să insist să o facă sau să îi mai las o vreme? Care sunt riscurile pentru ei?

Hotărârea dvs este înțeleaptă și sănătoasă. Nu este recomandat ca doi copii de sexe diferite să doarmă împreună. Ar fi însă de ajutor dacă aflați motivul pentru care nu doresc să se despartă. Poate să fie din teama de întuneric sau alta teama, dorința de a se mai juca, gândul că celălalt ar putea face lucruri secrete fără să fie și celălalt părtaș sau alt motiv greu de intuit de adulți. În funcție de motivul aflat puteți rezolva problema și astfel să nu mai întâmpinați refuzurile lor. Nu este o soluție să îi forțați sau să le impuneți să doarmă separat, însă nici toleranța acestui obicei nu este indicată. Riscul este o intimitate nepermisă între frați, inițierea unor jocuri incestuoase și dezinhibarea exagerată în comportamentele cu persoane de sex opus care ulterior pot să conducă la interpretari critice. Orice persoană are nevoie de intimitate și asta este lecția pe care trebuie să o înțeleagă în primul rând atunci când merg în camere diferite. Învățați-i că fiecare este prinț și prințesă peste împărăția propriei camere și că în regatul lor se retrag în fiecare seară. Fiecare să fie condus ori de dvs, ori de soțul dvs către camera lui și eventual să aveți un dialog apropiat, cald, personal poate chiar povestirea unor basme, până se vor învăța cu noul obicei.

Citeste si:

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.