Sari la conținut

Copilul tău e speriat de stomatolog? Iată care e soluția

Pentru cei mai mulți dintre părinți, este un chin să-și ducă la stomatolog copiii. Și dacă o să îl doară? Și dacă nu o să stea? Și dacă o să plângă? Și dacă o să i se facă rău când aude freza? Și câți dintre noi ca adulți nu avem amintirile acelea din copilărie, cu un cabinet stomatologic din care-ți venea, mai degrabă,  să sari pe geam decât să stai de bunăvoie și nesilit de doctor pe scaunul ,,de tortură’’?

Frica de stomatolog este unul dintre motivele pentru care astăzi jumătate dintre copiii români nu ajung la medicul dentist până la vârsta de 12 ani și, totuși, trei sferturi dintre ei au probleme încă din primii ani din viață, spun studiile. Iar adulții, odată copii speriați la rândul lor de părinți ,,cu injecția mare la dentist, dacă nu sunt cuminți’’, repetă ciclul cu propriii copii. Ne mai este frică și pentru că nu alegem informația relevantă, ne este frică și să punem întrebări dentistului și, în final, ne este frică de frică. Există soluție pentru micuți? Și pentru cei mai temători dintre noi?  Există. Se numește inhalosedare.

Inhalosedarea este inofensivă

Inhalosedarea constă, practic, în inhalarea unui amestec de gaze, oxigen și protoxid de azot, cunoscut și ca funny gas (gaz ilariant), prin intermediul unei măști. Durata este variabilă, între 20 si 60 de minute, în funcție de nevoia de tratament a pacientului.

”Practic, de la începutul sedinței până la sfârșit, copilul poartă pe nas masca de la aparatul de inhalosedare (chiar și în timpul efectuării tratamentului stomatologic). Se începe cu inhalarea doar de oxigen, după care se introduce treptat și protoxidul de azot. Pentru ca efectul de inhalosedare să se instaleze, micuțul pacient trebuie să stea între 5-7 minute cu masca pe nas și să inspire numai pe nas, fără să deschida gura. După instalarea efectului, se începe tratamentul stomatologic (moment în care nivelul de oxigen și protoxid de azot rămân aceleași). La finalizarea tratamentului se scade treptat până la 0 nivelul de protoxid de azot. Ședinta se încheie cu cele 3 minute în care copilul inspiră din nou doar oxigen pur. Gazele de la aparatul de inhalosedare nu se absorb în sânge, nu se metabolizează în ficat și nu se elimină prin rinichi, neafectând, astfel,  niciun organ,” a explicat  Dr. Diana Marin, medic pedodont.

 Mit urban: Inhalosedarea îl adoarme pe cel mic

Când te gândești la inhalosedare crezi că în timpul ședinței copilul tău va fi adormit, că nu va auzi și nu va vedea nimic și se va trezi, eventual, cu tot planul de tratament bifat iar tu vei scăpa de următoarea ședință cu munca aferentă de convingere. Inhalosedarea NU înseamnă anestezie generală și nu înlocuiește anestezia locală, rolul său este să îi scadă pragul de percepție al durerii și să îl relaxeze, pur și simplu, pe cel mic. Este un procedeu inofensiv și nedureros, nu îl influențează pe termen lung și are efect doar atâta timp cât va sta cu masca pe nas. Efectul dispare în maximum 3 minute de la îndepărtarea măștii și respirarea aerului din cameră.În plus, procedura îl poate face să se simtă atât de bine încât să ai surpriza ca la următoarea ședință chiar cel mic să renunțe la ea. Întâmplător sau nu, copiii sunt primii dornici să încerce inhaloterapia.

Majoritatea copiilor sunt foarte receptivi la inhalosedare deoarece asociază procedeul cu cel de aerosoli, familiar lor, deoarece le este prescris cel putin o dată pe an. În schimb, părinții vin de multe ori cu o oarecare reticență la inhalosedare și datorită faptului că nu sunt corect informați asupra procedeului în sine, a indicațiilor sau contraindicațiilor. În urma unei discuții explicative cu medicul dentist, aceștia privesc altfel procedeul și devin mult mai încrezători, adaugă Dr. Diana Marin.

Avantajele inhalosedării

Inhalosedarea este soluția optimă tocmai în cazul micuților pacienți cu un grad mare de anxietate. Singura condiție este cooperarea și deschidereapărinților și copiilor către încercarea unor tehnologii moderne, menite să ne ușureze viața.Dr. Diana Marin are toate detaliile despre avantajele procedurii, beneficii, dar și contraindicații.

Procedeul de inhalosedare are rolul de a scădea anxietatea și pragul durerii și, de asemenea,este de un real ajutor în cazul copiilor cu reflex de vomă. Principalul beneficiu este acela că duce la o relaxare completă ( fizică și mentală ). Prin relaxarea mentală copilul trece peste stresul vizitei la stomatolog, iar destinderea fizică se traduce în relaxarea mușchilor și a întregului organism, dispărând, astfel, și reflexul de vomă. Manoperele de tratament sunt, în aceste condiții, mult mai ușor de realizat. Inhalosedarea are un număr limitat de contraindicații precum problemele urechii medii (ex: otita) ce pot duce la stări de amețeală și dezechilibru. Nu se recomandă mese copioase cu o oră înainte de inhalosedare (pentru evitarea unor stări precum greață sau vărsături) și nici dacă micuțul este răcit și prezintă simptome precum tuse sau nas înfundat.

Prețul confortului fizic și psihic prin inhaloterapie dentară este în jur de 140 de Ron.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel