luni, august 15, 2022

Un nou virus letal care îşi are originile în Orientul Mijlociu este  se răspândeşte mai uşor şi pare totodată mai letal decât SARS (Sindromul respirator acut sever), au concluzionat cercetătorii după ce MERS a ucis 38 de persoane într-un singur an.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a înregistrat până acum peste 60 de cazuri de MERS (Middle Eastern Respiratory Syndrome), aşa cum este intitulat noul virus, cele mai multe în Arabia Saudită. Până acum, boala nu s-a răspândit la fel de repede ca SARS în 2003, atunci când acel virus a dus la o epidemie globală soldată cu moartea a 800 de persoane.

Te-ar mai interesa: Cum poți dezvolta cancer pulmonar fără să fumezi. ...

O echipă internaţională de doctori ce a investigat aproximativ 24 de cazuri din estul Arabiei Saudite a ajuns la concluzia că noul coronavirus prezintă câteva similitudini tulburătoare cu SARS. Spre deosebire de SARS, însă, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să identifice sursa MERS.

O concluzie îngrijorătoare a specialiştilor este aceea că MERS se răspândeşte uşor nu doar de la un om la altul, ci şi în interiorul spitalelor. Acest lucru s-a întâmplat şi în cazul SARS, o rudă îndepărtată a noului virus.

„Mie mi se pare foarte asemănător SARS”, a comentat dr. Trish Perl, epidemiolog la Johns Hopkins Medicine şi membru al echipei de doctori ce au investigat noul virus. Concluziile echipei de doctori au fost publicate în cursul acestei săptămâni în New England Journal of Medicine.

Te-ar mai interesa: Un român de 46 de ani va fi eutanasiat în Spania...

Perl afirmă că nu au reuşit să identifice în toate cazurile modul în care virusul s-a răspândit – dacă prin particulele eliberate în urma strănutului şi tuşitului, sau printr-o altă metodă, mai indirectă. Unii dintre pacienţii din spital nu se aflau în apropierea persoanelor infectate, dar cumva au reuşit să se infecteze la rândul lor.

„În circumstanţele potrivite, răspândirea acestui virus ar putea fi explozivă”, a comentat Perl.

Te-ar mai interesa: De ce e indicat să consumi sare iodată. Efectele a...

Cazurile continuă să apară, iar în Arabia Saudită pare să aibă loc o adevărată epidemie. Cazuri de MERS au fost identificate şi în Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Tunisia. Majoritatea pacienţilor infectaţi prezentau o legătură directă cu regiunea Orientului Mijlociu.

Simptomele MERS se aseamănă cu cele ale SARS, iniţial manifestându-se prin febră şi tuse, iar apoi transformându-se în pneumonie. MERS pare a fi mai letal decât SARS.

Te-ar mai interesa: Cea mai bună muzică pentru creier. Psiholog: ”Neur...

Dacă SARS avea o rată a deceselor de 8%, MERS prezintă o rată a deceselor de 65% până acum. Experţii spun, însă, că este posibil să fie ratate cazurile minore, ceea ce ar putea modifica statisticile.

Cercetătorii au reuşit să identifice sursa virusului SARS în lilieci, acesta ajungând la oameni prin zibete, însă sursa MERS continuă să fie un mister. Ruda cea mai apropiată a misteriosului virus este un virus ce afectează liliecii, iar unii experţi suspectează că oamenii se îmbolnăvesc de la animale precum cămilele şi caprele. O altă ipoteză este că liliecii infectaţi ar putea contamina alimente precum curmalele, ce sunt foarte răspândite în Arabia Saudită.

Te-ar mai interesa: Situație alarmantă într-o țară care nu a avut nici...

Doctorii din întreaga lume au dificultăţi în a trata pacienţii bolnavi de MERS. „Avem nevoie de mai multe informaţii din alte ţări pentru a stabili care este cel mai bun tratament”, spune dr. Clemens Wendtner, care a tratat un pacient de  MERS în Munchen ce murit în cele din urmă. „Pacientul nostru a primit toate tratamentele posibile şi tot nu l-au ajutat”, explică Wendtner.

Alţi experţi subliniază că sunt numeroase semne îngrijorătoare referitoare la MERS ce sugerează că virusul nu trebuie ignorat, chiar dacă până acum au fost înregistrate puţine cazuri.

„Cât timp continuă să existe, are toate şansele să participe la «ruleta genetică» şi să se transforme în ceva mult mai periculos”, a comentat Michael Osterholm, specialist în boli infecţioase la Universitatea din Minnesota.

Directorul general al OMS, Margaret Chan, a declarat luna trecută că „privind situaţia la nivel global, cea mai mare îngrijorare a mea în acest moment este noul coronavirus”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private