Sari la conținut

Coronavirusul provoacă atac cerebral și boli psihice. Medic englez: Covid-19 este mai mult decât o infecție respiratorie!

boala care ucide
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Afecţiunile cardiovasculare rămân principala cauză de deces în UE

Coronavirusul provoacă atac cerebral și tulburări psihice la 6 din 10 pacienți internați cu forme grave ale bolii, potrivit unui studiu recent, făcut în Marea Britanie. 

Cercetătorii britanici au analizat date de la 125 de persoane spitalizate din cauza noului coronavirus în luna aprilie, dar au precizat că pacienții au fost selectați de medici și au fost probabil cei mai grav afectați. 62% dintre aceștia au suferit un atac cerebral în timpul șederii lor în spital, în timp ce aproape o treime au dezvoltat simptome asemănătoare psihozei sau demenței.

Oamenii de știință de la Universitățile din Liverpool, Southampton, Newcastle și University College London recunosc că studiul lor este prea mic, totuși, pentru a trage concluzii ferme. Însă e un punct de plecare pentru noi studii despre efectele neurologice ale SARS-CoV-2.

Până la o treime din persoanele care se îmbolnăvesc grav de COVID-19 dezvoltă cheaguri de sânge periculoase, care pot declanșa accidente vasculare cerebrale mortale, dacă migrează către creier.

Coronavirusul provoacă atac cerebral

Oamenii de știință încearcă să găsească o explicație exactă referitorare la cauza formării cheagurilor de sânge, dar există bănuieli că sunt cauzate de inflamații severe produse de infecția cu Covid-19. Această inflamație în arterele principale care irigă creierul este considerată a fi cauza problemelor psihiatrice observate la unii pacienți.

Cel mai recent studiu, publicat în prestigioasa revistă The Lancet Psychiatry, a descoperit că cea mai frecventă daună a creierului, produsă de noul coronavirus, a fost accidentul vascular cerebral, raportat la 77 din 125 de pacienți (62%).

Dintre aceștia, 57 de pacienți au avut un accident vascular cerebral cauzat de un cheag de sânge în creier, cunoscut sub numele de accident vascular cerebral ischemic și nouă pacienți au avut un accident vascular cerebral cauzat de o hemoragie cerebrală.

Un pacient a avut un accident vascular cerebral cauzat de inflamație în vasele de sânge ale creierului. Majoritatea pacienților cu accident vascular cerebral aveau mai mult de 60 de ani (82%).

Tulburări psihice provocate de COVID-19

Alți 39 de pacienți au prezentat semne de confuzie sau modificări ale comportamentului care reflectă o stare psihică alterată.

Nouă aveau disfuncții cerebrale nespecificate, cunoscute sub denumirea de encefalopatie, iar șapte pacienți aveau inflamații ale creierului, cunoscute medical ca encefalită.

Restul de 23 de pacienți cu o stare mentală alterată au fost diagnosticați cu afecțiuni psihiatrice. Doar doi dintre acești pacienți au fost diagnosticați cu o problemă de sănătate mintală înainte de a fi spitalizați cu Covid-19.

Dar cercetătorii spun că nu pot exclude posibilitatea ca aceste persoane să fi avut, în prealabil, afecțiuni nediagnosticate.

Cei 23 de pacienți cu diagnostice psihiatrice au inclus zece pacienți cu psihoză cu debut nou și șase pacienți cu sindrom de demență.

Șapte pacienți aveau semne de tulburare de dispoziție, inclusiv depresie și anxietate. Informațiile legate de vârstă au fost disponibile pentru 37 din 39 de pacienți cu o stare mentală alterată și dintre aceștia, aproximativ jumătate aveau sub 60 de ani (49%).

Dr. Benedict Michael, de la Universitatea Liverpool, a declarat: „Am fost surprinși să identificăm atât de multe cazuri, în special la pacienții mai tineri cu encefalită și psihoză. Medicii ar trebui să fie atenți la probabilitatea pacienților cu Covid-19 de a dezvolta aceste complicații”

Michael Sharpe, profesor de medicină psihologică la Universitatea din Oxford, a declarat: „Acest raport descrie cazurile frecvente de boli neurologice și psihiatrice ca fiind uneori asociate cu Covid-19 sever la pacienții internați. Acest lucru ne reamintește că noul coronavirus este mai mult decât o infecție respiratorie și că trebuie să luăm în considerare legătura acesteia cu o varietatea de boli.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel