Sari la conținut

Coșmarul pacienților care așteaptă săptămâni întregi pentru un RMN.  CNAS explică de ce s-a ajuns aici

RMN
Sursă foto: Getty Images/iStock
liste de asteptare pentru RMN

Coșmarul pacienților care așteaptă săptămâni întregi pentru un RMN.  CNAS explică de ce s-a ajuns aici

În România așteptarea a devenit, din păcate, o regulă atunci când avem nevoie de investigații imagistice. Pacienții așteaptă săptămâni întregi pentru un RMN.

Potrivit EVZ, zeci de cereri venite din provincie pentru investigații imagistice. Valeria Herdea, Preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, explică de sunt listele de așteptare atât de lungi.

Listele de așteptare pentru RMN

Aceasta susține că listele de așteptare s-au scurtat în ultimul timp, însă problema persistă în cazul centrelor medicale mari.

Valeria Herdea a subliniat că numeroși pacienți din țară insistă să beneficieze de investigații medicale în Capitală. Astfel, centrele ajung să se aglomereze foarte mult

Valeria Herdea, despre accesul românilor la investigații

RMN
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

În urmă cu un an, pacienții din România erau nevoiți să aștepte luni de zile pentru un RMN. Potrivit reprezentantei CNAS, timpii de așteptare s-au diminuat semnificativ. Totuși, centrele medicale mari din Capitală se confruntă cu probleme în acest sens.

„Perioadele pe listele de aşteptare să ştiţi că s-au scurtat foarte mult. Accesul la investigaţii a crescut foarte mult, pentru că, realmente, nu avem niciun interes să avem liste de aşteptare, ci să punem diagnostic, să tratăm pacientul şi să-l ajutăm spre procesul de reinserţie socială”, a explicat Valeria Herdea.

Efectuarea unui RMN

Cu toate că în țară există multe unități medicale cu dotări de ultimă generație, unii pacienți preferă să meargă în București pentru investigații.

„Există însă acest ambuteiaj în centrele mari, unde, din păcate adresabilitatea este mult mai mare decât în alte centre. Vă spuneam că există zone din ţară unde s-au dezvoltat spitale de top. Şi aici vorbim, să ştiţi, de Rădăuţi, de Suceava, de judeţe care preiau pacienţi care ajung să meargă acolo”, a adăugat reprezentanta CNAS.

Conform șefei CNAS, efectuarea RNM-ului se face strict la indicația medicului specialist. Totodată, aceasta a subliniat că ierarhizarea se face în funcție de analiza medicului curant. Valeria Herdea susține că majoritatea spitalelor din România dispun de aparatura necesară pentru efectuarea CT-urilor.

„Nu merg la spital să fac RMN pentru orice, pentru că atunci nu vor fi fonduri suficiente. Avem investigaţii CT în fiecare spital din ţara asta”, a mai spus reprezentanta CNAS.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel