Sari la conținut

Costul ridicat, frica și jena le împiedică pe femei să facă investigații regulate la sân

sanatatea sanilor
Sursa foto: Pexels
Investigatii medicale la san

Investigații regulate la sân. Asociația Credu, dedicată promovării sănătății prin educație și conștientizare, lansează rezultatele studiului privind percepțiile și comportamentele legate de sănătatea sânilor în rândul populației din România.

Rezultatele studiului „Tu ai făcut investigațiile la sân anul acesta?” oferă o perspectivă asupra modului în care femeile din diverse grupuri demografice își gestionează sănătatea sânilor.

În urma cercetării, s-a constatat că există persoane atente la sănătatea lor care sunt dispuse să devină promotori ai sănătății în familiile și comunitățile lor (prieteni, vecini, colegi etc.), diseminând informații despre necesitatea consultării medicului și efectuării investigațiilor la sân.

Aceasta subliniază importanța educației continue și a sprijinului comunitar în promovarea sănătății sânilor.

sanatatea sanilor
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei

7 motive pentru care femeile nu fac investigații regulate la sân

Studiul Asociației Credu a identificat mai multe obstacole care pot împiedica femeile să efectueze investigații regulate la sân:

  1. Costul: 65.8% dintre respondenți au menționat costul ca fiind un obstacol în accesarea serviciilor de sănătate pentru sănătatea sânilor.
  2. Frica: 25.2% dintre participanți au declarat că frica este un factor care îi descurajează să efectueze investigații la sân.
  3. Lipsa de timp: 23.3% dintre femei au indicat lipsa de timp ca pe un obstacol în programarea pentru investigații.
  4. Lipsa de informații: 21.8% dintre respondenți au menționat că nu au suficiente informații despre procedurile necesare.
  5. Jenă: 12.8% dintre participanți au menționat jena ca fiind o barieră în discutarea problemelor de sănătate sânului.
  6. Probleme de trai mai importante: 10.9% dintre respondenți au indicat că alte probleme de sănătate sau probleme financiare mai urgente sunt prioritare.
  7. Lipsa de educație: 10% dintre participanți au menționat că lipsa de educație în privința sănătății sânilor îi împiedică să acorde atenția necesară.

Dr. Daciana Toma, medic de familie: Eu nu emit mai mult de 10 bilete de trimitere pe an

Aceste obstacole subliniază necesitatea continuării eforturilor de educare și sensibilizare prin intermediul campaniei „Tu ai făcut investigațiile la sân anul acesta?”, pentru a depăși barierele și pentru a încuraja femeile să prioritizeze sănătatea sânilor lor.

„E important sa alocăm timp pentru sănătatea noastră! Dacă faci investigațiile la timp, asta înseamnă că ai câștigat nu câteva zile, nu câteva luni, ci câțiva ani. De altfel, foarte puține dintre pacientele care se prezintă la cabinetul meu fac investigațiile la sân, deși declară că știu că este important.

Dar concret, eu nu emit mai mult de 10 bilete de trimitere pe an, pentru că nu vor să le efectueze. E o mare diferență între ce știm și ceea ce facem”, a menționat Dr. Daciana Toma, medic de familie,  în cadrul conferinței de lansare.

Pentru mai multe informații și pentru a participa activ la campania „Tu ai făcut investigațiile la sân anul acesta?”, vă invităm să vizitați investigatii-san.ro.

Despre Asociația Credu

Asociația Credu este o organizație non-profit fondată pentru a promova sănătatea populației prin educație și conștientizare. De la înființarea sa, Asociația Credu a dezvoltat inițiative menite să îmbunătățească accesul oamenilor la informații esențiale și servicii de sănătate în România.

Campania “Tu ai efectuat investigațiile la sân anul acesta? se desfășoară cu sprijinul Eli Lilly, Lotus Med, Donna Medical Center, Asociația de Genetică și Medicină Personalizată și Synlab România.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel