Sari la conținut

Covid-19. De ce este important să îți acoperi nasul cu masca?

masca de protecție

Am văzut cu toții persoane care poartă masca numai pe gură, lăsându-și nasul descoperit. Dar este, oare, sigură această metodă?

Specialiștii susțin că masca purtată doar pe gură, lăsând nasul descoperit, nu este o metodă sigură și nu previne răspândirea virusului. Iată de ce este important să folosești masca în mod corect, acoperindu-ți simultan gura și nasul cu masca.

Virusul SARS-Cov-2 se stabilește în căile nazale. Când o persoană infectată expiră, aceasta elimină particule virale în aer. Este foarte important de menționat faptul că vorbim de expirație simplă, nu de tuse sau strănut. Prin simpla respirație se eliberează particule virale care ajung în aer, care mai apoi pot fi inhalate de o persoană sănătoasă.

Probabil, persoanele care poartă masca doar pe gură se simt bine și nu prezintă simptome specifice. De curând, știm, însă, că persoanele pot fi asimptomatice. Acest lucru nu înseamnă că nu pot răspândi virusul sau nu sunt contagioși. Din acest motiv, specialiștii recomandă ultilizarea corespunzătoare a măștii, acoperind nasul și gura, pentru a opri particulele virale să ajungă în aer, de unde pot fi inhalate de alte persoane sănătoase.

Cu atât mai mult, purtarea corespunzătoare nu este numai despre a-i proteja pe cei din jur. Studiile au arătat că masca reduce cantitatea de virus inhalată, iar purtătorul va manifesta simptome mult mai ușoare sau va fi chiar asimptomatic. În cazul în care nu porți masca conform regulilor de igienă, vei inspira mai multe particule din aer. Astfel, inhalezi o cantitate mare de virus, ceea ce te face susceptibil în a manifesta o formă mai gravă de Covid-19.

Unele persoane susțin că nu respiră pe nas din cauza congestiei nazale sau a deviației de sept. Acesta nu este un motiv pentru a nu purta masca în mod eficient. Deși ai putea simți că nu respiri pe nas, o cantitate de aer încă circulă prin căile nazale. Astfel, riști să inspiri sau să expiri particule virale. Cea mai sigură metodă de prevenire este masca, însă dacă este purtată corespunzător, acoperind nasul și gura.

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel