miercuri, iulie 28, 2021

Am văzut cu toții persoane care poartă masca numai pe gură, lăsându-și nasul descoperit. Dar este, oare, sigură această metodă?

Specialiștii susțin că masca purtată doar pe gură, lăsând nasul descoperit,

nu este o metodă sigură și nu previne răspândirea virusului. Iată de ce este important să folosești masca în mod corect, acoperindu-ți simultan gura și nasul cu masca.

Virusul SARS-Cov-2 se stabilește în căile nazale. Când o persoană infectată expiră, aceasta elimină particule virale în aer. Este foarte important de menționat faptul că vorbim de expirație simplă, nu de tuse sau strănut. Prin simpla respirație se eliberează particule virale care ajung în aer, care mai apoi pot fi inhalate de o persoană sănătoasă.

Probabil, persoanele care poartă masca doar pe gură se simt bine și nu prezintă simptome specifice.

De curând, știm, însă, că persoanele pot fi asimptomatice. Acest lucru nu înseamnă că nu pot răspândi virusul sau nu sunt contagioși. Din acest motiv, specialiștii recomandă ultilizarea corespunzătoare a măștii, acoperind nasul și gura, pentru a opri particulele virale să ajungă în aer, de unde pot fi inhalate de alte persoane sănătoase.

Cu atât mai mult, purtarea corespunzătoare nu este numai despre a-i proteja pe cei din jur. Studiile au arătat că masca reduce cantitatea de virus inhalată, iar purtătorul va manifesta simptome mult mai ușoare sau va fi chiar asimptomatic. În cazul în care nu

porți masca conform regulilor de igienă, vei inspira mai multe particule din aer. Astfel, inhalezi o cantitate mare de virus, ceea ce te face susceptibil în a manifesta o formă mai gravă de Covid-19.

Unele persoane susțin că nu respiră pe nas din cauza congestiei nazale sau a deviației de sept. Acesta nu este un motiv pentru a nu purta masca în mod eficient. Deși ai putea simți că nu respiri pe nas, o cantitate de aer încă circulă prin căile nazale. Astfel, riști să inspiri sau să expiri particule virale. Cea mai sigură metodă de prevenire este masca, însă dacă este purtată corespunzător, acoperind

nasul și gura.

 

 

Ultimele stiri

Parteneri